10 znakov, ki kažejo na to, da potrebujete počitek

10 znakov, ki kažejo na to, da potrebujete počitek
15.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Vaše telo dobro ve, kdaj mu prija gibanje in kdaj počitek. Da je čas za slednjega vam bo telo sporočilo tako ...

1. Čez noč ste izgubili težo
Dvoodstotni padec teže čez noč lahko kaže na to, da vašemu telesu primanjkuje tekočine. To pomeni, da med ali po zadnjem treningu niste zaužili dovolj tekočine. Dehidracija pa lahko negativno vpliva tako na fizično kot tudi na psihično zmogljivost, kar pomeni, da je kaj lahko ogrožena kvaliteta vaše naslednje vadbe.

2. Srčni utrip v mirovanju je povišan
Da bi vedeli, kakšen je vaš normalen utrip, je dobro, da si ga zmerite vsako jutro preden vstanete iz postelje. Če je povišan, je to kaj lahko znak, da ste pod stresom. To pomeni, da se je vaš živčni sistem pripravil na odziv tako, da je sprostil hormone, ki so pospešili srčni utrip zato, da bi prenesel več kisika v mišice in možgane.

3. Sploh niste spali ali niste spali dovolj
Če boste vsako noč dobro spali, boste tudi imeli na voljo rastne hormone, ki so odlični za regeneracijo mišičnega tkiva. Nekaj dni slabega spanca zapored pa bo zmanjšalo reakcijski čas skupaj z imunskim sistemom, motorično in kognitivno funkcijo.

4. Vaš urin je temno rumen
Temen urin je lahko znak dehidracije, vnosa vitaminov, prehranskih nadomestkov ali določene hrane večer prej. Temnejša kot je barva, težje boste zadržali tekočino, saj je v telesu ne bo dovolj.

5. Zbiti ste
Če je vaš nivo energije nizek, se v vašem telesu nekaj dogaja. Pomembno je, da ste iskreni s sabo. Športniki namreč pogosto blokirajo znake utrujenosti, da opravijo s treningi in mislijo, da bodo tako še močnejši. Žal pa telo ne deluje vedno na tak način.

6. Razdražljivi ste
Ko je telo utrujeno od treninga ali drugih stresorjev, proizvaja hormone, kot je kortizol, ki povzročijo razdražljivost ali tesnobo. Stres obenem zadržuje kemikalije kot je dopamin, nevrotransmiter v možganih, ki ima, ko ga primanjkuje, negativen učinek na razpoloženje. Nerazpoloženost oziroma razdražljivost pa običajno pomeni, da po vadbi niste imeli dovolj časa, da bi se spočili.

7. Nivo kisika vam je upadel
Količina kisika v hemoglobinu rdečih krvnih celic se lahko izmeri tako, da položite konico prsta na prenosni pulzni oksimeter, napravico, ki je lahko kupite že za 20-30 eurov. Višji kot je nivo kisika, boljše je – nad 95% je norma na višini morja ali za atlete, ki so popolnoma aklimatizirani na določeno nadmorsko višino. To področje je sicer novo na področju znanosti iz regeneracije in zahteva več raziskav, a možno je, da obstaja povezava med nizko nasičenostjo kisika in potrebo po več časa za regeneracijo.

8. Vse vas boli ali ste poškodovani
Ne glede na to, ali vas vse boli, ker so vaše mišice pretirano delale ali ste utrpeli kakšno poškodbo, vaše telo v obeh primerih potrebuje več energije, da bi se regeneriralo, zato morate podaljšati čas regeneracije.

9. Vadbo ste komaj opravili
To je sicer subjektivna meritev kvalitete vadbe in ne količinska ali intenzitetna. Če ste se počutili dobro na včerajšnjem teku, bi to lahko ocenili kot dobro. Če ste na tem istem teku počutili počasni in brez energije, pa bi rekli, da je trening bil slab. Več takih slabih treningov zapored pa nakazuje na to, da potrebujete več časa za regeneracijo.

10. Bolni ste
Vsaka bolezen ali pri ženskah celo menstrualni cikel, poveča potrebo po energiji, ki napolni imunski sistem, saj mora ta delovati še bolj kot običajno. To pomeni, da je za okrevanje po treningu na voljo manj energije.

Povzeto po: 10 indicators that you may need to take a rest day, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ