4 načini, kako si uničujete sklepe

4 načini, kako si uničujete sklepe
21.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Sklepe si lahko uničujete na različne načine. Preverite, kateri to so in kako se jim izognete.

Seveda imajo tekači lahko bolj zdrave sklepe, kot si mislijo znanstveniki. A do poškodb vseeno prihaja. Zadnja leta ortopedi namreč sprejemajo in zdravijo vse več mlajših ljudi, nekatere le kirurško oskrbijo, spet drugim že menjujejo sklepe. Seveda so zdravljena učinkovita, a načeloma se poškodbam in operacijam lahko izognemo, če le pravilno skrbimo za svoje sklepe. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko to storite.

Le tečete in ne izvajate vaj za moč ali katerekoli druge vadbe
Če le tečete in ne počnete ob tem nič drugega, torej ne izvajate vaj za moč ter morda kolesarite, hodite na aerobiko itd. Takrat se kaj lahko zgodi, da vaša mišična moč in gibljivost nista v ravnovesju. In to, v kombinaciji s ponavljajočo se poškodbo v daljšem časovnem obdobju, lahko vodi v artritis, kar povzroči, da se vaši sklepi obrabijo. Zato je zelo pomembno, da izvajate različne športe in tako omogočite različnim mišičnim skupinam, da se krepijo. Obenem pa poskrbite tudi za to, da vsaj dvakrat tedensko izvajate vaje za moč.

Pretežki ste
Ko tečete, vaši sklepi nosijo od 7-9kratno težo vašega telesa. To sicer vaše telo lahko zdrži, a vseeno je potrebno paziti na telesno težo. Iz biomedicinskega vidika povečana telesna teža za telo predstavlja stres. Raziskovalci iz Velike Britanije so namreč ugotovili, da imajo pretežki ljudje za kar 40% večjo možnost za zamenjavo kolena v primerjavi s tistimi, ki imajo neko normalno težo. Povezava se je izkazala za še močnejšo pri mlajših ljudeh.

Preskakujete raztezanje
Ključ do dobrega zdravja sklepov je ta, da najdete ravnovesje med močjo in gibljivostjo. Ko ste starejši, morate tako posvetiti še več časa raztezanju in krepitvi mišic. Zakaj? Ker z leti gibljivost upada, če so mišice gibljive, pa to pripomore tudi k gibljivosti sklepov.

Pri jogi greste čez svoje meje
Intenzivna vadba, kot je visoko intenziven intervalen trening, ni edini način, s katerim lahko poškodujete sklepe. Čeprav sta joga in pilates dober način za povečanje gibljivosti in moči, so gibi, ki jih ne zmorete, a vanje vseeno silite svoje telo, lahko recept za poškodbo. To sicer ne pomeni, da morate tovrstno vadbo izključiti iz svojega življenja, temveč da si le prilagodite ali se začasno izognete položajem, ki jih (še) ne morete izvesti.

Povzeto/ prirejeno po: 4 Ways You May Be Ruining Your Joints, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ