4 poškodbe stopal, ki jih je bolje preprečiti

4 poškodbe stopal, ki jih je bolje preprečiti
05.06.2019 AVTOR: A. T., Foto: New Balance/ Facebook

Poškodbe stopal so vse prej kot nedolžne, zato je bolje, da se jim izognete.

Plantarni fasciitis ali vnetje tetive stopalnega loka

Kako ga prepoznate?

Gre za poškodbo, ki nastane zaradi pretirane obremenitve stopala, razvija se postopoma. Kaže se kot neprijetna bolečina na spodnjem delu pete, ki je najbolj neprijetna zjutraj, ko vstanete. Še bolj intenzivna bolečina pa se razvije čez dan, in sicer med dolgotrajno hojo ali stanjem ter med tekom.

Kako ga zdravite?

Za nekaj časa boste morali tek postaviti na stranski tir in izvajati športe, pri kateri noge neposredno ne obremenjujete. Prizadeto mesto lahko hladite z ledenimi obkladki, dobro je vzeti tudi kakšno protibolečinsko tableto. Nenazadnje pa je priporočljivo stopalo tudi redno, nežno raztezati in nositi obutev, ki nudi podporo stopalnemu loku.

Tako ga preprečite

Vnetje lahko preprečite tako, da date svojim nogam čas za počitek ter da trenirate po pameti. Sicer pa je stopala dobro raztezati, tkivo mehčati z valjčkom in krepiti z vajami in hojo.

Tendinitis gležnjev

Kako ga prepoznate?

Veliko in hitro povečanje dolžine tekov lahko preobremeni dve kiti, ki tečete po zunanji strani gležnja tako zelo, da se vnameta. Zato prav tam začutite bolečine, ki je na začetku lahko blaga, a sčasoma in s tekom postane vse hujša.

Kako ga zdravite?

Tudi v tem primeru je bolje tek za nekaj časa postaviti na stran, da prizadete noge ne obremenjujete in se ta lahko pozdravi. Lahko pa zato izvajate številne druge športe, bolečino pa večkrat dnevno hladite z ledenimi obkladki. Če se v nekaj dnevih bolečina ne umiri, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje.

Tako ga preprečite

Težave lahko preprečite z ustreznimi vajami za krepitev mišic v tem predelu ter z raztezanjem.

Stresne frakture

Kako jih prepoznate?

Stresne frakture se razvijejo s časom, ko pritisk na kost preseže njene zmožnosti. Bolečina ob tem se pojavi na področju zloma, v sprednjem delu stopala ali v peti. Najbolj opazna je med tekom in postaja sčasoma vse hujša.

Kako jih zdravite?

Diagnozo stresne frakture oziroma potrditev te lahko dobite le z ustreznim pregledom pri zdravniku. Po njej pa žal nekaj časa zagotovo ne boste smeli teči, lahko pa izvajate drugo vrsto vadbe, ki prizadete noge ne obremenjuje.

Tako jih preprečite

Stresnim frakturam se lahko izgonete tako, da trenirate po pameti, kar pomeni, da dolžine tekov povečujete postopoma. Prav tako pa za trdnost kosti lahko poskrbite s hrano – uživajte dovolj kalcija in vitamina D.

Mortonov neurom

Kako jih prepoznate?

Če so vaša stopala omejena z ozkimi čevlji in imajo visoke pete, so nekateri živci v njih utesnjeni, kar povzroči vnetje in bolečino. Ta se občuti na zadnjem predelu stopala in seva v prsta, ob tem pa je običajno prisotno tudi mravljinčenje in otopelost med drugim in tretjim prstom.

Kako jih zdravite?

S tekom morate prekiniti, če zaradi bolečine začnete stopatid drugače kot sicer stopate. Če bolečina ne popusti, obiščite zdravnika, ki vam bo svetoval, kaj storiti, da težavo odpravite. Vsekakor pa si nadenite bolj udobno in širšo obutev.

Tako jih preprečite

Vsekakor je najpomembnejša stvar, ki bo preprečila to poškodbo izbor in nošenje udobnih in dovolj širokih čevljev.

Povzeto po: 4 foot injuries to watch out for while running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ