5 hranil, ki jih tekačem najpogosteje primanjkuje

5 hranil, ki jih tekačem najpogosteje primanjkuje
28.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Pomanjkanje hranil lahko negativno vpliva na vaše treninge.

To, da lahko oziroma celo morate jesti nekoliko več zaradi teka, s katerim pokurite veliko kalorij, verjetno že veste. A zelo pomembno je tudi kakšno hrano uživate ter ali z njo zaužijete vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje. Mnogi tekači na to namreč pozabljajo, zato jih ima veliko težave s pomanjkanjem določenih hranil, kar jim povzroča različne zdravstvene težave – od utrujenosti do poškodb in drugih bolj zahtevnih zdravstvenih težav.

Železo
Železo pomaga rdečim krvnim celicam prenašati kisik po telesu, igra pa tudi ključno vlogo pri proizvodnji energije. Najbolj podvržene železa so ženske, in sicer zaradi menstruacije. Nič manj na udaru pa niso tudi drugi tekači, saj se zaloge železa zmanjšujejo tudi skozi potenje itd.Pomanjkanje železa prepoznate po utrujenosti, zasoplosti, srčnim palpitacijam, bledici. Najverjetneje pa boste imeli tudi vse več težav pri teku.
Da bodo vaše zaloge železa vedno polne, si lahko pomagate s hrano, ki ga vsebuje. To so rdeče meso, jetra, temna listnata zelenjava, fižol, oreščki in suho sadje. Da se bo železo lažje absorbiralo, pa ne pozabite na vitamin C.

Vitamin D
Vitamin D je pomemben za zdravje kosti, saj uravnava količino kalcija in fosfata v telesu. Da vam ga primanjkuje prepoznate predvsem po ne najboljšem razpoloženju ter bolečinah v mišicah in kosteh.
Najboljši vir vitamina D je sočna svetloba, v hrani pa se nahaja v ribjem olju in jajcih.

Magnezij
Magnezij pomaga spreminjati hrano v energijo, igra pa tudi pomembno vlogo pri zdravju kosti. Ko ga začne v telesu primanjkovati, se to kaže s krči v mišicah, tesnobi, nerednem ritmu srca, zmedenosti in tudi vrtoglavici.
Zagotovite si ga lahko z uživanjem prave hrane, kot je zelena listnata zelenjava, rjavi riž, oreščki, ribe, meso, mlečni izdelki in polnozrnat kruh.

Vitamin B12
Vitamin B12 skrbi za zdravje živčnih in krvnih celic ter obenem tudi preprečuje anemijo, ki povzroča utrujenost in šibkost. Običajno pomanjanje vitamina B12 največkrat primanjkuje veganom, kaže pa se v utrujenosti, pomanjkanju energije, šibkih mišicah, depresiji itd.
Tudi vitamin B12 najdete v hrani, in sicer v mesu, ribah, mlečnih izdelkih in jajcih. Vegani pa ga morate zaužiti v oblik prehranskih nadomestkov.

Cink
Cink krepi imunski sistem ter pomaga presnavljati ogljikove hidrate, maščobo in beljakovine. V primeru, da vam ga primanjkuje, boste to opazili v izpadanju las, izgubi apetita in v slabšem delovanju imunskega sistema.
Cink sicer uživate s hrano, nahaja se namreč v mesu, školjkah, mlečnih izdelkih, kruhu in žitaricah.

Povzeto po: 5 most common nutritional deficiencies in runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ