5 mitov o hidraciji, ki lahko škodijo zdravju

5 mitov o hidraciji, ki lahko škodijo zdravju
20.08.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Slišijo se zanimivo, a niso resnični.

Mit 1: Hidrirani smo, če popijemo dovolj vode
Hidracijsko ravnovesje v telesu je odvisno od tega, koliko se potite, kaj jeste, v kako vlažnem okolju živite. Zdrava prehrana namreč predstavlja okoli 20 odstotkov vnosa tekočine, pravi Kim Schwabenbauer, R.D., trenerka za triatlon iz ZDA. Zato je smiselno, da tekočino v telo vnesete tudi s hrano, na primer zelenjavo in sadjem. S slednjim lahko izboljšate tudi okus vode. Študije namreč kažejo na to, da če ima tekočina dober okus, jo boste popili več.

Mit 2: Zdravi ste lahko tudi, če niste dovolj hidrirani
Že manjša dehidracija lahko vpliva na fizično in kognitivno delovanje telesa, pa tudi na splošno zdravje.Predstavljajte si, da vaše celice z veseljem plavajo v bazenu in se pretakajo v obilici tekočine. Dehidracija zmanjša količino tekočine, ki kroži v vašem krvnem obtoku. Zaradi tega vaše srce dela močneje, omejuje telesno sposobnost, da se ohladi in predčasno utrudi mišice. Vaša kri pa postane bolj viskozna - debelejša, lepljiva in koncentrirana. Zato je pomembno, da vnesete dovolj tekočine. 

Mit 2: Dovolj bo že, če se boste izogibali pretirano slani hrani
Natrij je nujen za normalno delovanje, saj ga telo ga ne more proizvajati samo. Prispeva namreč k volumnu krvi, in če ste aktivni, je to še posebej pomembno. Vzdrževanje normalne količine krvi pomaga vaši koži odvajati toploto, absorbirati hranila ter dovaja kisik delujočim mišicam - vključno s srcem. Natrij se v večjih količinah zgublja z znojem in urinom, njegovo nadomeščanje pa je nujno za pravilno hidracijo.

Mit 2: Banane so odlične proti krčem, ki so posledica dehidracije
Res, a za to niso krive banane, temveč kalij v njih. Ta namreč pomaga preprečiti učinke natrija in ga s pomočjo ledvic odstrani iz telesa. Večina ljudi dobi približno polovico priporočenih 4.700 miligramov kalija na dan, pravi doktorica Megan Meyer iz Mednarodne fundacije za informacije o hrani. Neravnovesje lahko vpliva tudi na krvni tlak in krčenje srca

Mit 5: Vsi potrebujemo vsaj 8 kozarcev vode dnevno
To je tako, kot bi rekli, da vsak potrebuje 2800 kalorij dnevno, pa jih ne. Koliko tekočine potrebujete je odvisno od telesne teže, nivoja aktivnosti in temperature. Na dneve, ko ste aktivni, opazujte urin, ki bi moral izgledati kot limonada, če ste dovolj hidrirani. V nasprotnem primeru pa bo bolj temen.

Povzeto po: Believe Any of These 5 Hydration Myths and Your Health Could Suffer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ