5 navad, ki jih lahko ukradete vzdržljivostnim atletom

5 navad, ki jih lahko ukradete vzdržljivostnim atletom
27.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Triki in nasveti, ki vam bodo pomagali preprečiti poškodbe in z odliko izpeljati vse prihodnje tekme.

Uživanje prigrizkov med aktivnostjo je potrebno preizkusiti
Da bi čim bolje opravili tek na dan tekme in pred tem na treningih, je zelo pomembno ustrezno uživanje prigrizkov, ki vam dajo enegijo za tek. Poleg hidracije so namreč oglijovi hidrati, kot so geli, energijske tablice in drugo tisti, ki vam bodo pomagali zapolniti izpraznjene energijske zaloge. Da bi ugotovili kaj vam ustreza, v kolikšnih količinah in kdaj med samo aktivnostjo, je pa potrebno veliko preizkušanja, ki ga najlažje izvedete na treningih.
Koliko prigrizkov torej potrebujete je odvisno od tega, kako dolgo boste tekli, saj je vnos energije odvisen predvsem od tega. Na splošno pa lahko sledite smernici, ki pravi, da je na na uro do dve vadbe potrebno zaužiti 30g ogljikovih hidratov; na 2-4 ure 60g ogljikovih hidratov; več kot tri ure pa zahtevajo že 90g ogljikovih hidratov.

Pomembno je, kaj jeste po aktivnosti
Vsak športnik ima svoj red prehranjevanja po treningih in obroke, ki jih uživa. Nekateri posežejo po beljakovinskih napitkih, v katerih so zmešane beljakovine in sadje (banane, jagodičevje), kar pomaga telesu, da čim prej začne proces regeneracije. Na splošno pa športniki po aktivnosti potrebujejo vsaj 20g beljakovin in trikrat več ogljikovih hidratov. Če namreč ne date telesu gradnikov, ki jih potrebuje za regeneracijo, lahko kaj hitro zavrete napredek.

Ne preskakujete aktivnosti, ki pomagajo pri regeneraciji telesa
Poleg hrane in tekočine k regeneraciji pripomore tudi nekaj drugih stvari. Valjčkanje je eno takih, pa uporaba manjše teniške žogice prav tako. En in druga namreč pomagata odpravljati adhezije in brazgotine v mišicah, kar pospeši proces regeneracije po vadbi.
Še ena stvar, ki jo mnogi po treningih preskakujejo, pa je tudi raztezanje. Raztegniti morate dele telesa, ki so bili med vadbo najbolj uporabljeni, kot so stegenske in mečne mišice, saj se te med aktivnostjo zategnejo.

Izključite negativne misli
Pozitivne misli morda ne bo najlažje ohranjati v zadnjih kilometrih maratona, ampak je pa vseeno pomembno, da se trudite s pozitivnimi afirmacijami. Negativne misli bi vas namreč le ovirale na poti do cilja, poslabšale rezultat ali povzročile celo odstop. Zato morate na tekmo pripraviti ne le fizičnega telesa, temveč tudi glavo. Najlažje to storite z vizualizacijo, kjer si predstavljate sebe, kako tečete lahkotno in odločno ter kako nenazadnje tudi pretečete ciljno črto.

Praznujte male zmage
Treningi za kateregakoli od vzdržljivostnih tekem so naporni, a tisti, ki to počnejo redno vedo, da je potrebno ceniti vse male zmage, ki se zgodijo na poti do cilja. Če boste vse stavili na ta en dan in če kaj ne bo šlo po načrtu, boste zelo razočarani. Zato si zapomite, da ste zmagovalec že s tem, da ste se sploh lotili kaj takega, da ste zmožni zdržati in treninge in pritisk in še kaj.

Povzeto po: 5 workout habits you should steal from endurance athletes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ