5 tekaških nasvetov Deana Karnazesa

5 tekaških nasvetov Deana Karnazesa
19.02.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ultramaratonec je z bralci svetovno znane tekaške spletne strani podelil svoje nasvete za še boljši tek. Vas zanima, kaj je povedal?
Počasi se bliža pomlad in čas, ko bomo tekači spet imeli priložnost za dolge treninge v naravi in številne tekme. A kako z lahkoto in po možnosti brez poškodb povečati kilometrino ter po treningih lažje okrevati? Ultamaratonec Dean Karnazes ima odgovor tudi na to!

1. Ne sedite, ampak stojite
Dean je velik nasprotnik sedenja za pisalno mizo, zato si je tudi svojo pisarno zasnoval tako, da lahko ob računalniku stoji. A to ne pomeni, da to počne ves čas. Med delom se pogosto tudi razteza in potelovadi. Si upate poskusiti?

2. Uživajte pekočo hrano
Ingver, paprika in kurkuma spadajo med blago pekoče začimbe, ki bi jih morali prehrani dodajati ves čas. Zakaj? Predvsem zato, ker delujejo protivnetno in naj bi bili boljši nadomestek kot pa zdravila.

3. Telovadite ob pisalni mizi
Kot že rečeno – Dean ob pisalni mizi rad potelovadi. Pa ne govorimo le o blagem raztezanju ali poskoku oziroma dveh. Ne, govorimo o pravi telovadbi! Pomagajte si z mizo in stoli in imejte pri sebi vedno blazino, ki jo lahko razpotegnete po tleh. Med klici, odgovarjanjem na maile in sestanki se bo nedvomno našla kakšna minutka tudi za krepitev mišic. Nenavadno? Zagotov! Deluje? Seveda! Če ne drugega vas bo vadba prijetno poživila in boste lažje (in s kakšno kavo manj) opravili svoje delo.

4. Po opravkih peš ali še bolje – med tekom
Se odpravljate na sestanek ali po številnih opravkih? Pustite avto doma in se od doma odpravite peš ali še bolje - tecite! Dean pravi, da vsak korak šteje, s čimer se zagotovo strinjamo. Seveda to ne pomeni, da morate ves čas teči ali da boste zaradi daljših sprehodov skrajšali treninge. Nikakor! Le-te opravite tako, kot ste si jih zastavili.

5. Vzemite si čas za sprostitev
Nismo vsi zagreti za jogo, a joga je vseeno dobra za nas in naša telesa. Čeprav ne obvladate vseh poz, se vseeno potrudite, saj joga ugodno vpliva na fleksibilnost in moč telesa.

Morda so nasveti res nekoliko nenavadni, a če delujejo na Deanu Karnazesu, jih velja preizkusiti. Morda ne bomo postali ultramaratonci, a če bo naš tek zaradi njih boljši, trud ne bo zaman!

Povzeto po: 5 Bizarre Tips to Improve Your Running, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ