Ali hiter tek poveča možnosti za stresne frakture?

Ali hiter tek poveča možnosti za stresne frakture?
31.05.2020 AVTOR: A. T., Foto: Nike run club/ Facebook

Nove raziskave kažejo, da hitrost naj ne bi toliko obremenila goleni, kot smo mislili.

Diagnoza, ki si je noben tekač ne želi slišati, je stresna fraktura, manjša razpoka na površini kosti, ki jo običajno povzroči pretirana uporaba. Sicer k stresnim frakturam prispevajo različni dejavniki, kot so hrana, regeneracija, obutev in postavite telesa med tekom – a večina pogosto s prstom kaže na intenziteto treningov. No, dan za regeneracijo po dnevu težke vadbe zmanjša možnost za poškodbe. Logično je torej predvidevati, da počasen tek za telo ni tako obremenjujoč kot hiter. A ni nujno, da je temu tako. Kot pravi nova raziskava Univerze v Marylandu, hiter tek ne obremenjuje goleni – ki jo stresne frakture pogost prizadenejo - bolj kot lahkoten tek. V študiji, v kateri je bilo 43 rekreativnih tekačev – 29 žensk in 14 moških med 18 in 49 letom – so ti morali teči okoli 50m na notranji tekaški stezi pri hitrosti, ki so si jo sami izbrali; pri zmerni hitrosti in počasi, in sicer vsak tri kroge. Vsak od njih je imel tudi odseven senzor na medenici, pod kolenom na dominantni nogi in na obeh stopalih. Nato so začeli preizkušnjo, s tem da so tekali čez plošče, nameščene na stezo, ki so merile, kako velik udarec je imela njihova golen z vsakim korakom. Raziskovalce je zanimalo, kako najti kumulativno obremenitev golenice pri različnih hitrostih. Za izračunavanje te številke so pomnožili rezultat treh spremenljivk: obremenitev golenice (pritisk, ki ga pritiskajo na golenico med stikom s tlemi), vertikalno povprečno stopnjo obremenitve (kako hitro se vaša telesna teža nanaša na nogo, ko stopalo stopi v stik s tlemi ) in prosti trenutek (gibanje dna stopala po tleh).

Avtorica študije, dr. Jessica Hunter in njeni sodelavci, so predvidevali, da bo neprekinjen tek z zmerno hitrostjo imel enak vpliv na noge kot tek na isti razdalji, na pol hitro in na pol počasi. (Na primer zmerna hitrost v teku štiri kilometre v primerjavi z vadbo, ki jo sestavljajo kilometer in pol ogrevanja, tri km tempo tek in kilometer in pol ohlajanja). »Nismo bili prepričani, ali bo na kumulativno obremenitve bolj vplivalo povečanje obremenitve ali daljši koraki, ko tečete hitreje,« je dejala Huntereva in dodala: »Mislili smo, da je mogoče, da bi ta dva dejavnika odpravila kakršne koli razlike med hitrostmi.«

Raziskovalci so ugotovili, da ni bil hiter tek tisti, ki je najbolj obremenil golenico, temveč se je to zgodilo pri počasnem teku. To je zato, ker ko so tekači tekli počasi, so si prizadevali delati krajše korake, zato so s stopali pogosteje udarjali ob tla kot takrat, ko so tekli hitro. Tek v običajnem ali zmernem tempu je dejansko povzročil manj kumulativne obremenitve golenice kot tek na isti razdalji pri veliki ali počasni hitrosti.

Kljub vsemu ne pozabite, da medtem ko dvig tempa morda ne poveča količine udarcev na naše goleni, hitrost na naše telo vseeno vpliva na druge načine. Od nekaterih hiter tek zahteva veliko več energije od mišic in kosti, zato potrebujemo dneve za regeneracijo, da si telo opomore pred naslednjim treningom. Obenem, če tečete z veliko hitrostjo in velikem naporu ter svojemu telesu ne zagotovite ustreznih hranil, ste prav tako na večjem udaru za poškodbe, saj vaše telo nima dovolj energije za okrevanje.

Povzeto po: Does Running Faster Put You at Greater Risk of a Stress Fracture?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ