Ali lahko kardio vadba spremeni vaše gene?

Ali lahko kardio vadba spremeni vaše gene?
17.12.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Raziskave kažejo, da naj bi kardio vadba, ki traja vsaj 45 minut ali še dlje, lahko spremenila naše gene in pospešila metabolizem.

Študija, objavljena v reviji Epigenetics, je razkrila, da naj bi že 45-minutna vadba v telesu povzročila genetske spremembe, ki prispevajo k zmanjšanju vnetja ter izboljšujejo delovanje metabolizma.

Raziskovalci inštituta Karolinska na Švedskem so naredili test s 23-imi mladimi, zdravimi moškimi in ženskami, ki so kolesarili z le eno nogo, in sicer 45 minut, štirikrat na teden in v obdobju treh mesecev. Druga noga je mirovala in je delovala nekako tako kot kontrolna skupina. Po preteku treh mesecev so raziskovalci izvedli biopsijo skeletalnih mišic, da bi ocenili markerje mišičnega metabolizma in morebitne spremembe v genih. Seveda so zaznali genetske spremembe prav v skeletalnih mišicah, a le v eni nogi – tisti, ki je bila izpostavljena treningu. Spremembe med trenirano in netrenirano nogo pa so bile velike. Kot kaže naj bi vzdržljivostni športi spremenili genom in vplivali na to, kako so določeni geni uporabljeni. Seveda vadba ne spremeni trenutnih genov, ampak bi lahko spremenila to, kako jih uporabljamo in bi s tem telesu lahkopomagala proizvesti več beljakovin, ki so za trening pomembne. Prav te beljakovine bi lahko pomagale pospešiti metabolizem in zmanjšati vnetja, kar bi posledično zmanjšalo tudi debelost, diabetes tipa2 ter bolezni srca.

A da bi res lahko videli kakšne pozitivne spremembe, morate mišice trenirati skupno vsaj 45 minut, kar pa najbolje storite z vadbo, v katero je vključeno celotno telo (kot je tek, plavanje ali vesljanje) in ki jo lahko izvajate dlje časa. Le tako ustvarite genetske spremembe v več mišicah naenkrat.

Povzeto po: Can Cardio Change your Genes, dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ