Ali veste, zakaj vas med tekom srbijo noge?

Ali veste, zakaj vas med tekom srbijo noge?
25.01.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam je že kdaj zgodilo, da so vas med ali po teku začele srbeti noge? Našli smo vzrok za to.

Odpravili ste se na trening in zdi se, da gre vse kot po maslu, a kar naenkrat vas neprijetno zaščemi v nogah in ne preostane vam drugega, kot da se ustavite in se popraskate. Težava je le, da včasih praskanju kar ni videti konca. Vzroki, zakaj se vam to lahko zgodi, pa so različni, in sicer ...

Vznemirjena koža zaradi pretiranjega izpostavljanja vodi
Se velikokrat umivate, torej kopate ali tuširate? Pretirano izpostavljanje vodi lahko vodi v izsušitev kože, saj tako z nje odstranite njej lastne maščobe. Tako pa koža tudi postane suha in srbeča. Še posebej izrazito je to lahko v zimskih dneh, zaradi suhega zraka, ki kožo še dodatno izsušuje.

Kožo draži določena tkanina
Nekatere tkanine lahko dražijo kožo in odvajajo od nje vlago, zaradi česar se koža izsušuje. To pa seveda privede do draženje kože.

Mehčalec za perilo
Če ni krivec za vašo srbečico tkanina, je lahko zanjo kriv mehčalec za perilo, ki se mu je pri pranju športnih oblačil iz posebnih materialov, pa tudi drugih oblačil, sicer bolje izogniti.

Če ste po dolgem času spet začeli z vadbo
Če dlje časa niste bili aktivni in ste nedavno spet začeli z vadbo, se srbečica lahko pojavi zaradi sprememb in dogajanja v kapilarah. V ekstremnih primerih lahko pride celo do izpuščajev ali izbočenih površin kože. Težave so običajno kratkotrajne narave in izginejo same od sebe. Če pa se to ne zgodi, je dobro obiskati zdravnika in mu zaupati težave.

Kaj lahko storite, da preprečite srbečico?
Da bi se izognili neprijetni srbečici, poskrbite za to, da bo vaša koža vedno vlažna. Pomembna pa je tudi kvalitetna prehrana in zadosten vnos tekočine. Za nego oblačil pa uporabljajte bolj nežne praške oziroma mehčalce, ki ne dražijo kože. Posebej pa je potrebno poudariti, da vadite redno, saj bo tako vaše telo nanjo navajeno in bo tudi težav manj.

Povzeto po: Why do runners get itchy legs?, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ