Beljakovine lahko vplivajo na vaše počutje med in po vadbi

Beljakovine lahko vplivajo na vaše počutje med in po vadbi
04.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Isey Skyr/ Facebook

Beljakovine se prebavljajo drugače, zato lahko vplivajo na počutje med in po vadbi.

Beljakovine se presnavljajo drugače – v prebavilih so namreč več časa, kar vpliva na počutje med in po vadbi. Če eno uro pred treningom pojeste skledo skute, boste kaj lahko občutili nelagodje v želodcu, saj med vadbo do 85% krvi potuje v mišice, medtem ko je v želodcu in jetrih ostane le manjša količina. In manj sredstev kot je na voljo za prebavo, bolj se proces upočasni, posledično pa to lahko v želodcu ustvari poln ali celo boleč občutek.

Prebava beljakovin se sicer začne v želodcu, kjer je okolje kislo. Postopek se začne z izločanjem pesina, po tem koraku pa se hranila preselijo v dvanajstnik. Tam izločki trebušne slinavke, ki vsebujejo encime, še dodatno prebavijo beljakovine, ki jih razdelimo na krajše segmente ali peptide in tu encimi sprostijo nekaj aminokislin. Beljakovine se zatem preselijo v tanko črevo, kjer začnejo delovati encimi eksopeptidaze. Prebavljene beljakovine spodbujajo tvorbo dipeptidov in aminokislin. Ta oblika beljakovin pa gre v jetra. Nato se aminokisline prenesejo v vsa tkiva, tako da celice lahko izvajajo sintezo beljakovin.

Razpad in sinteza aminokislin se v telesu dogajata ves čas, hitrost tega procesa pa določata izvor beljakovin in dogajanje v telesu (glej zgoraj). Lakota povzroči hitrejšo razgradnjo beljakovin v jetrih, ko pa se poveča aktivnost sinteze beljakovin v mišicah, pa se prebava beljakovin v črevesju upočasni.

Povzeto po: Why the Type of Protein You Consume Can Make a Big Difference, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ