Bi morali v kavo dodati jajce?

Bi morali v kavo dodati jajce?
11.12.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Le kava očitno ni več dovolj. Vse več tekačev si v skodelico kave namreč dodajo še jajce. Zakaj je temu tako in ali bi jo morali poskusiti vi?

Kombinacija surovega jajca in tople črne kave ni nič novega. Pili so jo že madžari, pa skandinavci, vietnamci in še kdo. Sedaj pa jo pijejo tudi športniki, saj naj bi bila odličen napitek in poživitev pred treningom. Kofein v kavi je namreč naravno poživilo, zaradi katerega boste bolj budni in energični. Zakaj pa naj bi kavi dodali še jajce se sprašujete? Zato, da bi dobili beljakovine in maščobo, ki pomagata pri regeneraciji mišic. No, strokovnja mnenja so tukaj deljena. Eni se namreč ravno ne strinjajo s tem, da bi in eno in drugo morali zaužiti skupaj in to pred treningom. Zakaj? Kofein vam je v pomoč pred treningom, saj vas poživi; maščobne kisline in beljakovine pa po treningu. Zato bi bilo bolje, če bi kavo zaužili pred treningom, jajce v kombinaciji s kompleksnimi ogljikovimi hidrati pa po njem, saj boste tako pospešili regeneracijo.

No, če želite lahko kavo z jajcem vseeno poskusite, pa čeprav, kot pravijo strokovnjaki, ni noben magičen napitek, ki bi bistveno izboljšal vaš trening. Je pa morda okus takega napitka poživitev za vaše brbončice. Vsekakor pa strokovnaki opozarjajo, da pazite da v primeru, da si zaželite kave s surovim jajcem, izberete pasterizirana jajca, saj bo le vroča kava premalo, da bi uničila vse bakterije v jajcih.

Povzeto po:Should You Drop a Raw Egg in Your Coffee for an Extra Boost?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ