Črni ribez za zdravje

Črni ribez za zdravje
28.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Črni ribez ni toliko v ospredju kot druge vrste sadja, a ima kar nekaj pozitivnih učinkov na zdravje, zato je čas, da ga poskusite.

Ko je govora o superhrani, se le redko v osredju pojavi črni ribez, a ima ta vseeno številne ugodne učinke na zdravje. Vsebuje namreč antociane, ki lahko povečajo pretok krvi za kar 35%. To pa poslednično poveča hemoglobin v krvi in izboljša uporabo kisika med vadbo. A hranila v črnem ribezu imajo še druge učinke ...

Pospeši regeneracijo
Črni ribez vpliva tudi na regeneracijo telesa. Študija univerze Chichester je namreč odkrila, da je bil pri tistih, ki so pred visoko intenzivnimi intervali zaužili ekstrakt črnega ribeza, koncentrat laktata manjši.

Izboljšajo zmogljivost
Dodatne študije so razkrile, da izvleček črnega ribeza spodbudi pretok krvi v stegenski akteriji, in sicer za 20-35%. To pa pomeni, da bodo mišice manj utrujene, trening pa zaradi tega boljši.

Pospešijo kurjenje maščob
Univerza v Chichestru so pod drobnogled vzeli prehranski nadomestek, ki je vseboval črni ribez in ugotovili, da je pospešil kurjenje maščob v telesu za 15-27% pri nizki oziroma srednje intenzivni vadbi.

Povzeto po: Why runners should be eating blackcurrants, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ