Da boste v novem letu še boljši!

Da boste v novem letu še boljši!
22.01.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Poglejte, kako lahko popravite šibkosti in izboljšate svoj trening ter postanete še boljši tekač oz tekačica.
1. Delajte na svojih šibkih točkah
Vsak tekač ima svoje šibke točke, ki so lahko psihološkega ali fizičnega izvora. Prej ali slej pa pride čas, da se s temi šibkimi točkami soočimo in se jih enkrat za vselej znebimo. Kako? Preprosto tako, da se z njimi soočimo in poiščemo ustrezne načine, da jih odpravimo. Če imate, na primer, težave z motivacijo ali voljo za gibanje, boste našli način, da te težave odpravite. V primeru, da so težave fizične, kot so poškodbe, boste okrepili telo ali si našli še boljše tekaške copate, ki bodo težave omilile ali še raje – odpravile.

2. Poiščite si nove izzive
Novi izzivi vam lahko dajo nov zagon in voljo za treninge. Kako? Razmislite, kaj bi radi dosegli. Je to udeležba na maratonu, hitrejši čas ali večja vzdržljivost? Vsekakor mora biti to nekaj, kar še niste naredili pa ste si vedno potihem želeli. Motivacija je še večja, če si boste postavili časovne omejitve ali se po možnosti celo prijavili na kakšno tekmovanje z določenim ciljem. Začnite danes! Ko boste dosegli in presegli zastavljene cilje, boste videli, da ni bilo!

3. Zastavite si nov načrt treningov
Enolični treningi lahko slabo vplivajo na vašo motivacijo za treninge. Bodite iznajdljivi in si poiščite nove načine za trening. Popestrite jih z vajami za moč, spremenite razdalje in lokacije, kombinirate jih z drugimi športi. Bodite kreativni in si jih prilagodite tako, da boste v njih uživali. Če lahko pa si poiščite tudi pomoč trenerja, ki vam bo še dodatno pomagal pri sestavi novih treningov.

Kako odpravite morebitne težave?
Tekači se pri teku soočajo z različnimi težavami. Izpostavili bomo nekaj najpogostejših in vam zaupali, kako jih lahko rešite.
Težava: Izguba hitrosti
Rešitev:
Tekmujte! S pogostimi udeležbami na tekmah boste namreč prebudili svoje telo tako fizično kot psihično.
Težava: Bolečine v mišicah
Rešitev:
Zmanjšajte intenzivnost treninga za 10-20% in čas, ko ne tečete namenite vajam za moč, da okrepite svoje telo.
Težava: Izgorelost
Rešitev:
Za nekaj časa opustite cilje kot so udeležbe na različnih tekmovanjih. Odpočijte si od zastavljenih tekov in tecite za zabavo. Običajno se s takim tempom telo okrepi v roku dveh do treh mesecev.
Težava: Prezaposlenot vam preprečuje redne treninge
Rešitev:
Če med tednom ne uspete opraviti ključnih treningov, jih prestavite na vikend, ko boste za to imeli dovolj časa.

Prirejeno po: Mix up your training in 2014, dostopen tukaj.
Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ