Dobra in slaba hrana za tek

Dobra in slaba hrana za tek
01.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ali veste, kaj je dobro uživate in česa ne, da bi tekli kar se da najbolje? Nekaj zanimivih živil, ki vam lahko pomagajo - ali pa tudi ne, razkrivamo v naslednjih vrsticah.
Mmm, čokolada!
Dobra novica je, da so raziskovalci na londonski univerzi Kingston ugotovili, da temna čokolada lahko ugodno vpliva na našo zmogljivost. Kolesarji, ki so si jo privoščili nekaj koščkov dnevno v obdobju dveh tednov, so zmogli teči dlje in bolj intenzivno.
Strokovnjaki menijo, da epikatecin (tip folifenola v čokoladi), lahko neposredno poveča razpoložljivost dušikovega oksida, ki izboljša dotok kisika v mišice in okrepi pretok krvi. Študije kažejo, da naj bi podobne učinke kot čokolada sicer imel tudi pesin sok.

Sicer pa čokolada lahko postane del vaše prehrane, le pazite, da je ne zaužijete preveč, saj je izjemno kalorična.

Previdno s pivom
Res je, da pivo pogosto strežejo po daljših tekih, a kot kaže ni tako zdravo in učinkovito kot so nekoč verjeli. Na univerzi v Costa Rici so atleti, ki so uro po koncu vadbe uživali pivo, namreč imeli slabše ravnotežje, upočasnjen reakcijski čas ter so tudi pogosteje urinirali.

Po tekmi zato raje posezite po kateri drugi vrsti tekočine kot pa po pivu.

Beljakovine so nujne!
V študiji, predstavljeni na rednem srečanju ameriškega kolidža športne medicine, so kolesarji, po 100 minuti vožnji, zaužili beljakovinski šejk, ki je vseboval 85g ali 28g sirotkinih beljakovin. Šejki so sicer vsebovali tudi levcin – aminokislino, ki stimulira obnovo mišičnih beljakovin. Tako šejk z večjo vsebnostjo beljakovin kot tudi tisti z manjšo imata na obnovo mišic enak učinek.
Zatorej po treningu vedno zaužijte obrok z 25-30g beljakovinami, ki vsebuje tudi aminokislino levcin. Priporočamo vam mleko, jajca, meso ali ribe.

Dobre bakterije za dobro prebavo!
Vaše črevesje in dobre bakterije, ki so v njem, prispevajo k zdravemu počutju in prebavi. Zato je zelo pomembno, da uživate hrano, ki vsebuje mlečnokislinske in druge vrste bakterij, ki ugodno vplivajo na vašo črevesno floro.

Grenek okus za boljše rezultate?
Če le poskusite sladek športni napitek, ki vsebuje ogljikove hidrate, vaši možgani telesu sporočijo, da v vadbo vloži več truda. Kako pa je z drugimi okusi? Avstralski znanstveniki so izvedli poskus s kolesarji, ki so zaužili brezkaloričen napitek, ki je vseboval kinin. Po desetih sekundah v ustih so ga pogoltnili in se nato zapodili v sprint. Kot kažejo rezultati, naj bi grenak okus izboljšal njihovo zmogljivost za kar tri odstotke!

Prirejeno po: Food and drinks that help and hurt your running, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ