Dodajte buče na svoj jedilnik

Dodajte buče na svoj jedilnik
25.10.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Živilo jesenskih dni je zagotovo buča, ki ni le odličnega okusa, temveč ima tudi veliko hranil, ki so za športnike še kako koristni.

Vitamini A, C in E
Buča vsebuje vitamine A, C in E, ki so vsi zelo koristni za telo. Vitamin A oblikuje in vzdržuje zdravo kožno tkivo in membrane, ohranja zdrav vid in krepi odpornost. Vitamina C in E sta naravna antioksidanta, ki ščitita telo pred prostimi radikali. Sicer pa vitamin C sodeluje tudi pri krepitvi imunskega sistema in regeneraciji telesa ter pomaga pri lažji absorbpciji železa v telo.

Železo
Buče vsebujejo tudi manjše količino železa, ki je za tekače zelo pomembno, saj se pripne na hemoglobin, ki skrbi za to da med tekom kisik lahko pride do mišic.

Kalij
Kalij je eden pomembnejših elektrolitov, saj v sodelovanju z natrijem uravnava tekočine v telesu, kar je še posebej pomembno med tekom. Sicer pa tudi uravnava krvni tlak, živčne povezave in krčenje mišic.

Folati in magnezij
Ne, ni še konec! Buča ponuja še nekaj hranil, koristnih za naše telo. Folati, na primer pri presnovi energije in ohranjanju zdravih rdečih krvnih celic, ki pomagajo prenesti kisik delujočim mišicam.
Magnezij sodeluje v več kot tristo procesih v telesu, tudi pri delovanju mišic in živcev, proizvodnji energije in krčenju mišic.

Povzeto po: Embrace The Health Benefits Of Pumpkin This Season, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ