Eliptične naprave so vam lahko v pomoč pri ohranjanju kondicije

Eliptične naprave so vam lahko v pomoč pri ohranjanju kondicije
25.11.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Eliptične naprave naprave so odličen pripomoček za popestritev treningov ali za ohranjanje kondicije v primeru poškodb, saj so njihovi učinki primerljivi tekaškim treningom.

Tekači se sem pa tja srečamo s kakšno neprijetno poškodbo, ki nam prepreči tekaške treninge. A kljub temu, da ne moremo teči, lahko kondicijo vzdržujemo na številne druge načine. Strokovnjaki so ugotovili, da nam pri tem lahko pomagajo eliptične naprave, saj so njihovi učinki primerljivi tekaškim treningom. Študija, objavljena v reviji Journal of Strength and Conditioning Research, v kateri so sodelovali izkušeni tekači, ki so štiri tedne za treninge uporabljali le eliptične naprave, na koncu imeli podobne rezultate, kot če bi tekli. Rezultati pri primerljavi psihološke in tekaške zmogljivosti so bili namreč podobni kot pri tekaških treningih. Raziskave, ki so jih opravili še prej, pa so pokazale tudi, da sta poraba kisika in energije na eliptičnih napravah primerljive s tistimi na tekaški stezi.

Strokovnjaki priporočajo, da na eliptičnih napravah prvo preživite 50% časa, kot bi ga na teku ter nato ocenite vaše počutje. Če je to dobro, lahko čas povečate na 75% časa, ki bi ga sicer posvetili teku. Pri tem pa vsekakor uporabljajte merilec srčnega utripa, da boste videli, kako intenzivna je vaša vadba. Če okrevate po poškodbi, z vadbo ne pretiravajte, ampak naj bo vaš tempo lahkoten, saj vaš cilj ni izboljšanje fizične pripravljenosti, temveč predvsem ohranjanje kondicije.

Povzeto/ prirejeno po: Can the elliptical machine maintain running fitness?.

Značke: Prehrana, Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ