Hrana, ki bo poskrbela za rast vaših mišic

Hrana, ki bo poskrbela za rast vaših mišic
17.04.2019 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Ne pravijo zaman, da se mišice ne oblikujejo v telovadnici, temveč v kuhinji.

Če želite imeti lepo telo morate trenirati, a še bolj pomembno je kaj in koliko jeste. Vsekakor prenizek vnos kalorij ne bo prava pot, če želite biti zdravi in fit. Vaše telo, za to, da ustrezno deluje, namreč potrebuje kar veliko energije. Koliko je to v kalorijah, ki jih zaužijete s hrano, je odvisno od vaše starosti, višine, teže in aktivnosti. Hrana, ki jo uživate pa naj bi bila uravnotežena in zdrava – v njej naj bi bilo okoli 50% ogljikovih hidratov, 30% beljakovin in 20% maščob. Nekaj zdravih živil, ki spadajo v eno od teh kategorij, pa v nadaljevanju.

Grški jogurt
Grški jogurt je poln beljakovin, zato ga lahko zaužijete tako za zajtrk, kot prigrizek ali obrok po treningu. Če ga želite spremeniti v malce bolj bogat obrok mu le dodajte nekaj sadja, oreščkov in nekaj kosmičev.

Tuna
Tuna ima veliko beljakovin, a malo maščob in kalorij. Če pazite na kalorije izberite tisto brez dodanega olja in raje dodajte čajno žličko olja po izbiri. Vsekakor pa vam svetujemo, da tune iz konzerve ne uživate prepogosto, saj običajno vsebujejo sledi živega srebra.

Kozice
Kozice vsebuje malo maščob in kalorij ter veliko zdravih omega-3 maščob, ki pripomorejo k boljšemu razpoloženju in regeneraciji mišic. Obene pa je v njih tudi veliko beljakovin in arginina, aminokisline, ki pomaga telesu proizvajati dušikov oksid, ki izboljšuje pretok krvi v srce, mišice in možgane.

Rjavi riž
Rjavi riž spada med kompleksne ogljikove hidrate, ki vam dajejo energijo za vadbo, obenem pa ne povzročajo prehitrega dviga krvnega sladkorja.

Jajca
Jajca so prava bomba hranil, saj vsebujejo vitamine (A in E), omega-3 maščobne kisline in tudi beljakovine, ki poskrbijo tako za sitost kot tudi za regeneracijo mišic.

Perutnina
Perutnina ne vsebuje veliko maščob, zato pa ima veliko beljakovin, ki bodo poskrbele za to, da boste prijetno siti. Prav beljakovine pa so tudi tiste, ki skrbijo za rast in regeneracijo mišic in drugih tkiv v telesu.

Sladek krompir
Sladek krompir je podoben krompirju, le da je oranžen, njegov okus je bolj sladkast pa tudi hranil ima veliko. Vsebuje veliko vitamina C, ki ga telo potrebuje za rast in obnovo tkiva. Ker ima nizek glikemični indeks, pa ne bo povzročil skakanja krvnega sladkorja.

Avokado
Avokado, sadež, ki ga lahko kombinirate tako s sladkimi kot tudi slanimi jedmi, vsebujejo zdrave omega-3 maščobe. Ker ima veliko kalorij (zaradi maščob), pa ga je dobro uživati v manjših količinah.

Črn fižol
Črn fižol sicer vsebuje nekaj beljakovin, a je predvsem bogat z vlakninami, ki poskrbijo, da vaše črevesje deluje kot je treba.

Kvinoja
Kvinoja je popolna beljakovina, kar pomeni, da vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih vaše telo potrebuje, nekaterih pa celo ne more proizvajat samo.

Povzeto po: The muscle building foods to eat for more definition, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ