Hrana za zdrave sklepe

Hrana za zdrave sklepe
24.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ustrezna prehrana lahko ugodno vpliva tudi na vaše sklepe in prispeva k hitrejšemu okrevanju po poškodbah.

Vaši sklepi so oblikovani tako, da lahko vzdržijo skorajda neverjetne sile. Znotraj vsakega so namreč kapsule, napolnjene s t.i. sinovialno tekočino, ki skrbi za blaženje in neguje vaš hrustanec. Slaba prehrana, starost in genetika lahko povzročita, da celice hrustanca razpadejo ter zamašijo sklepno tekočino in povzročijo vnetne procese, kar seveda povzroči bolečino. Da bi se temu izognili, si lahko pomagate tudi s hrano.

Olivno olje
Raziskovalci z univerze v Catanii v Italiji so naredili raziskavo, v kateri so olivno olje dodajali podganam, ki so imele poškodbe sklepov. Po le osmih tednih dodajanja olivnega olja, so imele podgane znatno večji nivo lubricina, beljakovine v sinovinalni tekočini, ki ščiti sklepe in služi kot lubrikant.
Zato se priporoča, da se olivno olje v prehrani uporablja redno. Z njim lahko priravljate solate ter z njim obogatite testenine in druge jedi.

Kefir
To kultivirano mleko je polno zdravih bakterij, med njimi je tudi L.casei. Prav ta je odigrala ključno vlogo v eni od raziskav. Udeleženci raziskave so namreč uživali dnevno dozo le te kar dva meseca, po koncu raziskave pa so rezultati pokazali, da so pri njih nivoji vnetnih procesoc nižji ter sklepi manj otrdeli kot pri skupini, ki je jemala placebo.
Kefir je tudi lahko vključiti v prehrano, saj z njim lahko obogatite kosmiče ali smootije. Bodite pozorni le na to, da izberete nesladkane izdelke, saj tej vsebujejo več bakterij kot sladkani.

Pomaranče
V študij, v kateri so posamezniki z osteoartritičnimi bolečinami v kolenu, osem tednov vsakodnevno uživali ekstrat pomarančne lupinice, se je izkazalo, da sta bili po tem času stopnja vnetja in bolečina občutno manjši. Razlog za to so bili bioflavonoidi v citrusu, imenovati tudi nobiletin.
Prav zato so pomaranče super živilo in ga je dobro uživati čim pogosteje. Odlične so kot prigrizek ali v smoothijih.

Losos
Losos je odličen vir omega-3 maščob, prav te pa naj bi sprožile verižno reakcijo, ki vodi k zmanjšanju vnetij sklepov, še posebej pri ljudeh, ki trpijo za artritisom. Prav tako pozitivne učinke ime na ljudi uživanje kapsul ribjega olja. Rezultati namreč kažejo na to, da naj bi celo bile krive za manjšo uporabo analgetikov.
Če še niste oboževalec rib, je sedaj skrajni čas za to. Če si ne morete privoščiti svežih, poskusite konzervirane. Strokovnjaki pravijo, da so ravno tako bogate z omega-3 maščobnimi kislinami.

Kurkuma
V študiji, v kateri so sodelovali posamezniki z osteoartritičnimi bolečinami v kolenih, se je jemanje kurkume izkazalo za izjemno učinkovito. Ekstrakt so jemali šest tednov in, kot je pokazal rezultat, so se bolečine zmanjšale ravno tako kot bi se v primeru jemanja 800mg ibuprofena dnevno. Vzrok temu je kurkumin, ki je močan antioksidant in lahko vpliva na zmanjšanje vnetnih delcev v celicah hrustanca.
Kurkumo lahko uživate tudi vi, saj jo je moč dobiti tudi pri nas. Z njo obogatite riž, fižol ali salatne prelive.

Prirejeno po: Joint Food, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ