Hranila za močne kosti

Hranila za močne kosti
23.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Kot tekač morate poskrbeti za to, da boste zdravi, vaše kosti pa močne. Preberite si katera hranila so potrebna za to.

Če redno dvigujete uteži, potem že naredite nekaj za svoje kosti. A ključni element za krepitev teh še vedno ostaja prehrana. Z njo namreč v telo vnesete hranila, s katerimi ostajate zdravi, vaše kosti pa trdne.

Kalcij
Vaše telo potrebuje kalcij za številne telesne procese, a če vam ga začne primanjkovati, ga bo telo začelo črpati iz kosti, kar pa jih lahko ošibi in zato postanejo lomljive. Da bi se tem težavam izognili, popazite, da bo v vaši prehrani dovolj kalcija. Najboljši vir tega so mlečni izdelki, poleg teh pa tudi tofu, nekatere ribe (losos in sardine), fige ter oreščki in semena.

Vitamin C
Vitamin C je pomemben že za zdravje na splošno, igra pa v veliko vlogo tudi pri ohranjanu zdravja kosti. Pomaga namreč ustvarjati kolagen, ki pomaga pri normalnem delovanju hrustanca in kosti. Sicer pa vitamin C v hrani najdete v sadju (pomaranče in ananas itd.) ter zelenjavi (brokoli, paprike itd.)

Vitamin D
Eden zelo pomembnih vitaminov, ki igra ključno vlogo pri zdravju kosti je vitamin D. Kalciju namreč pomaga pri tem, da se iz hrane lažje absorbira v telo, kar tudi pomeni, da bodo vaše kosti močne. Edina težava pa je v tem, da je najboljši vir vitamina D sončna svetloba, kar zna biti posebej problematično v hladnejših mesecih leta. Zato je takrat dobro, da uživate hrano, ki vitamin D vsebuje (jajčni rumenjak, tuna, sir itd.) ali pa si pomagate s prehranskimi nadomestki.

Vitamin K
Vitamin K je potreben za oblikovanje kosti, pomaga pa tudi pri preprečevanju zlomov. Največ ga je v zeleni listnati zelenjavi (ohrovt, špinača itd.) ter tudi v fermentiranih mlečnih izdelkih.

Cink
Eden ključnih mineralov, ki skrbijo za zdrave kosti je tudi cink, ki sodeluje tako pri ustvarjanju kolagena ter pri osteoblastiji, procesu, s katerim celice ustvarjajo kosti. Cink v hrani najdete v mesu (govedina, perutnina, nekatera morska hrana, oreščki. V skrajnem primeru pa si lahko pomagate tudi z dodatki, ki jih je najbolje uživati v kombinaciji s hrano, da se izognete draženju želodca.

Povzeto po: 5 bone strenghtening nutriens you need to be getting, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ