Hranila za močne kosti

Hranila za močne kosti
16.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Do zdravih in močnih kosti s pomočjo pravih hranil.

Kalcij
Telo potrebuje kalcij za številne procese, vključujoč delovanje živčnega sistema. Če ga, na primer ne uživate dovolj, ga telo črpa iz kosti, kar pomeni, da lahko te postanejo bolj šibke. Da se to ne bi zgodilo, ga morate zaužiti dovolj, dobite pa ga s hrano. Najboljši vir kalcija so mlečni izdelki, tofu, nekatere ribe (losos, sardine), oreščki, semena itd.

Vitamin C
Vitamin C je eden tistih brez katerega ne gre, saj je ključni element dobrega zdravja in zdravih kosti. Pomaga namreč pri ustvarjanju kolagena, ki skrbi za normalno delovanje hrustanca in kosti.
Vitamin C je lahko dobiti s hrano, največ se ga nahaja v sadju, kot so pomaranče in ananas; vsebuje pa ga tudi zelenjava.

Vitamin D
Za zdravje kosti je zelo pomemben tudi vitamin D, ki pomaga pri absorpciji kalcija iz hrane. Težava je le v tem, da je najboljši vir tega vitamina sončna svetloba, zato nam ga hitro lahko primanjkuje. Prav zato je dobro poskrbeti, da ga čim več zaužijemo s hrano, kot so jajčni rumenjaki, mastne ribe (tuna) in sir.

Vitamin K
Za tvorbo kosti in preprečevanje zlomov je pomemben tudi vitamin K. Na srečo ga je moč dobiti s hrano, kot so zelena listnata zelenjava (špinača, ohrovt) in fermentirani mlečni izdelki.

Cink
Še en ključen mineral za zdrave kosti je cink, ki igra ključno vlogo v procesu proizvodnje kolagena ter tudi v procesu, s katerim celice ustvarjajo kosti. Cink lahko zaužijete s hrano kot je govedina, perutnina, morska hrana, oreščki itd. Če ga boste uživali v obliki dodatkov, pa ga kombinirajte s hrano, saj lahko razdraži črevesje. Da se bo bolje absorbiral, pa ga ne jejte z mlečnimi izdelki.

Povzeto po: 5 bone-strengtening nutrients you need to be taking, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ