Izognite se pridobivanju telesne teže v času neaktivnosti

Izognite se pridobivanju telesne teže v času neaktivnosti
27.04.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste poškodovani in ne morete teči pa se bojite, da bi pridobili odvečne kilograme? Poglejte, kako se temu lahko izognete.

Težko je ves čas jesti zdravo in malo, ko ste poškodovani, kilogrami se pa tako lahko naberejo, kajne? A vseeno, to ni nemogoče. V naslednjih vrsticah si lahko preberete, kaj lahko storite, da boste težo lahko obdržali pod kontrolo.

Skrijte tehtnico: Če redno trenirate, ni nič narobe, če občasno preverite svojo težo. A ko to ni mogoče, se je tehtnici bolje izogibati. Teža namreč niha že tekom dneva, saj je odvisna od količine zaužite tekočine in hrane. Če vas številke na tehtnici spravljajo ob pamet, je bolje, če jo za nekaj časa skrijete. Včasih je namreč bolje kot težo na tehtnici napredek opazovaiti preko oblačil in počutja. Če vam najljubše kavbojke visijo, potem je to jasen znak, da teže niste pridobili.

Ne nagrajujte se s hrano: Bolje, kot da si za nagrado privoščite hrano, si raje privoščite nekaj, česar ne morete pojesti. Na primer, masažo, nova oblačila, druženje s prijatelji, novo knjigo ali si oglejte dober film v kinu.

Bodite aktivni: Če nimate zapovedanega mirovanja, se vseeno lahko gibate. Katero aktivnost lahko izvajate, je odvisno od vaše poškodbe. Mi pa vam lahko zaupamo, da je dobra hoja, plavanje, kolesarjenje, fitnes in še kaj. Aktivnost lahko vključite tudi v vaš vsakdan in sicer, v službo se lahko odpravite peš ali s kolesom, doma poprimite za hišna opravila itd.

Ne pretiravajte s kalorijami: Če ne trenirate toliko kot običajno, tudi pokurite manj kalorij, zato vam ni potrebno jesti toliko kot običajno.

Zmanjšajte porcije in jejte počasneje: Uporabite manjše krožnike, saj boste tako nanj naložili manj hrane. Jejte počasneje in dobro pregrizite vsak grižljaj, saj bo tako telo tudi prej zaznalo sitost in bo hitreje registriralo sitost. Tako boste pojedli manj, vseeno pa boste prijetno siti.

Zajezite čustveno lakoto: Včasih jemo zato, da umirimo čustveno lakoto in ne fizične lakote. Čustvena Lakota se lahko pojavi zaradi dolgčasa, stresa, tesnobe ali drugih neprijetnih čustev. Zato je dobro, da najdete vzrok vaše težave, saj boste tako tudi varni pred odvečnimi kilogrami. Namesto hrane pojdite na sprehod, pokličite prijatelja, poslušajte glasbo itd.

Pojejte le toliko, kolikor porabite: Veste, koliko porabite dnevo, če ste aktivni in koliko neaktivni? Držite se tega in pojejte toliko kot porabite. Predvsem pa se osredotočite na zdravo prehrano, povečajte vnos zelenjave, ki ima veliko vlaknin, zmanjšajte pa količino zaužitih ogljikovih hidratov kot so kruh, testenine, riž itd. Če ne potrebujete veliko energije, tudi ne potrebujete toliko kalorij kot jih sicer s tovrstno hrano dobite.

Prirejeno po: How to avoid weight gain when you can't work out, dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ