Jajca so bolj zdrava kot smo mislili!

Jajca so bolj zdrava kot smo mislili!
19.03.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Nove raziskave kažejo na to, da so jajca v resnici zelo zdravo živilo! Še posebej korisna pa so za tekače. Preberite si, zakaj.
Za hujšanje
Študija je pokazala, da so tisti posamezniki, ki so za zajtrk jedli jajca, izgubili kar 60% telesne teže več kot tisti, ki so si za zajtrk privoščili žemljo pa čeprav je bila kalorična vrednost v obeh primerih enaka. Raziskovalci to pripisujejo kvalitetnim beljakovinam v jajcih, ki prispevajo tudi k večji sitosti in s tem k manjšemu apetitu. Nenazadnje pa beljakovine v jajcih telo tudi hitreje absorbira, zato jih je priporočljivo uživati po treningu, ker prispevajo k regeneraciji mišic.

Ščitijo srce
Številne študije so ovrgle povezavo med jajci in boleznimi srca. Beljakovine v rumenjaku namreč blokira celice odgovorne za krvne strdke, zato je možnost za srčni napad manjša.

Preprečujejo vnetja
Jajca (tako rumenjak kot tudi beljak) je eno boljših virov holina (eno veliko jajce vsebuje kar 30% dnevne vrednosti le-tega, največ pa ga je v rumenjaku). Ne le, da igra ključno vlogo pri zdravju možganov, holin ohranja tudi čist žilni sistem. Prav to pa preprečuje razna vnetja, ki bi sicer lahko povzročila številna obolenja.

Ohranjajo moč kosti
Jajca so eden redkih naravnih virov vitamina D, ki je tudi gradnik kosti. Eno jajce vsebuje kar 10% odstotkov dnevne vrednosti omenjenega vitamina!

Zagotavljajo oster vid
Rumenjak vsebuje pigment lutein, ki pomaga preprečiti s starostjo povezano degeneracijo makule (kar vodi v poslabšan vid). In čeprav špinača vsebuje večjo količino luteina, ga telo iz jajc lažje absorbira.

Povzeto po: Sunny side up, ki si ga lahko preberete tukaj.
Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ