Je tek res tako škodljiv za kolena ali ne?

Je tek res tako škodljiv za kolena ali ne?
26.10.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Zagotovo ste tudi vi že kdaj slišali, da tek škodi sklepom oziroma kolenom, kajne? Niste ne prvi, ne zadnji. A kot kaže to ni čisto res ...

Kot kaže tek ni tako slab za sklepe kot so mislili, saj naj bi celo pripomogel k temu, da so naši sklepi bolj zdravi. Ena od teorij pravi, da naj bi vadba preprečevala vnetja v telesu, zato bi morda lahko preprečila tudi vnetja, ki prispevajo k napredovanju osteoartritisa. To teorija razlaga nova študija, ki so jo opravili raziskovalci univerzere Brigham Young. Ti so se študije lotili tako, da so pred in po vadi iz kolena vzeli vzorce tako vzorce krvi kot tudi sinovialne tekočine (tekočina, ki vlaži sklepe). Prav sinovialna tekočina namreč pove, kaj se dogaja v samem kolenu in je bolj zanesljiv kazalec sprememb kot kri. Po odvzemu tekočin pa so posameznike, ki so bili vsi rekreativni tekači, poslali na 30 minutni tek, kontrolna skupina pa je nasprotno, 30 minut sedela, nato pa so seveda morali na ponoven vzem tekočin.

In kakšen je bil rezultat se sprašujete? Predhodne študije sinovialne tekočine so pokazale, da so posamezniki, ki so že imeli osteoartritis, z obremenitvijo sklepov (tek ali druge vadbe, ki obremenijo kolena) spodbudili protivnetne označevalce in zmanjšali obrabo hrustanca. Tudi zato se zmerna vadba posameznikom z osteoartritisom toplo priporoča. Študija, ki so jo izvedli tokrat pa žal ni podala tako natančnih rezultatov, kot so si jih strokovnjaki želeli. Težava je bila v tem, da so v njej sodelovali posamezniki z zdravimi koleni, v teh pa je sinovialne tekočine zelo malo. Zato raziskovalcem te pred in po vadbi ni uspelo pridobiti prav veliko. Kar pomeni, da zanesljivih podatkov, s pomočjo katerih bi lahko karkoli dokazali niso uspeli pridobiti. So pa uspeli pridobiti nekaj zanimivih namigov, kot je ta, da se je z vadbo zmanjšal vnetni faktor citokinov interlevkin, ki je povezan s povečanim napredovanjem in resnostjo osteoartritisa. Obenem pa so se spremenili tudi označevalci, ki kažejo na obrabo hrustanca.

Kaj torej lahko zaključimo iz omenjene raziskave? Zagotovo to, da tek ni tako škodljiv za sklepe kot smo mislili, pa čeprav natančnih podatkov, kako ugoden učinek ima vadba nanje še nimamo.

Povzeto po članku Is running actualy good for your knees?, ki je dostopen tukaj

 

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ