Je za rezultate boljša aktivna ali pasivna regeneracija?

Je za rezultate boljša aktivna ali pasivna regeneracija?
07.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Telo se po zahtevnih trening mora spočiti, saj bi sicer lahko prišlo do poškodb. A vprašanje je, ali je bolje, da se regenerirate z aktivnim ali pasivnim počitkom?

Obstajata dve vrsti regeneracije aktivna in pasivna. Pri prvi smo lahko aktivni ter izvajamo nizko intenzivno vadbo; pri drugi pa raje kot vadbo, telesu privoščimo počitek. A katera od obeh metod lahko prinese tudi izboljšanje rezultatov?

Aktivno okrevanje
Ameriški svet za vadbo univerze v Coloradu pravi, da je zmerna vadba primerna za vzdržljivostne atlete. Do te ugotovitve so prišli s pomočjo študije, pri kateri so imeli dve skupini ljudi, ki so ali tekli ali kolesarili, in sicer tako intenzivno, da med vadbo niso mogli govoriti. Vztrajali pa so tako dolgo, dokler se niso utrudili. Zatem je sledilo okrevanje, pri katere so za 50% zmanjšali napor ali pa preprosto počivali. Izkazalo se je, da so tisti, ki so okrevali aktivno posledično kar trikrat dlje zdržali na treningih, kot tisti, ki so le počivali. Kot razlog za to navajajo mlečno kislino, metabolični stranski produkt, proizveden med visoko intenzivno vadbo in je tudi gorivo za možgane, srce in mišice. Pri aktivnem okrevanju se bo pretok krvi izboljšal, sočasno pa bo mlečna kislina prišla do omenjenih tkiv.
Aktivno okrevanje sicer podpira tudi študija objavljena leta 2010 v Journal of Sport Sciences, ki pravi, da tovrstno okrevanje, veliko bolj kot pasivno, pripomore k hitrejšemu čiščenju nasičene mlečne kisline.

Pasivno okrevanje
Če eni zagovarjajo aktivno okrevanje, drugi menijo, da je boljše pasivno okrevanje, torej počitek. Med slednjimi je tudi Janet Fitzgerald, inštruktorica in ena od ustvarjalcev t.i. SoulaActivate vadbe (kolesarjenje v dvorani), ki meni, da je počitek za vzdržljivostne atlete pomemben zato, ker zmanjšautrujenost in okrepi zmogljivost.
Obenem pa je pasivno okrevanje pomembno tudi takrat, ko je športnik mentalno in fizično utrujen. Takrat je počitek namreč edini način, da si nabere moči za nove izzive.

Kaj izbrati?
Strokovnjaki se strinjajo, da lahko po zahtevnih treningih izberete tako aktivno ali pasivno okrevanje, v ozir pa je potrebno vzeti količino in intenzivnost vadbe ter cilje, ki jih imate. V primeru, da imate dva treninga dnevno, naj bo drugi vedno neke vrste aktiven počitek, torej nizko intenziven. Privoščite pa si lahko tudi dneve, ko boste namesto visoko intenzivne, izvajali nizko intenzivno vadbo – torej boste hodili, plavali ali izvjalai jogo. To bo poživilo vaše mišice in vam pomagalo pri prihodnjih napornih treningih.
Če pa se počutite utrujeni, tako fizično kot psihično, pa vsekakor sebi in svojemu telesu privoščite tisti pravi počitek, saj si boste tako nabrali moči za nove podvige.

Povzeto po: Is Active Recovery or Passive Recovery Better for Performance?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ