Kaj je bolj učinkovito: tek na tekaški stezi ali na prostem?

Kaj je bolj učinkovito: tek na tekaški stezi ali na prostem?
14.12.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste se kdaj spraševali, ali je tek na prostem bolj učinkovit od teka na tekaški stezi ali imata oba približno enake učinke na vaše telo in pripravljenost?

Ker v zimskih dneh zaradi slabega vremena pogosto tekaške treninge opravimo kar na tekaški stezi v fitnesu, je na mestu vprašanje, ali je tovrsten trening enako učinkovit kot trening na prostem ali ne. No, resnica je preprosta - tako en kot drug trening imata svoje prednosti in koristi. Tek na prostem ponuja večji izziv, saj je veliko večja verjetnost, da bo površina, po kateri boste tekli neravna in nepredvidljiva. Zato bo tudi tek zahtevnejši, kot je tek na tekaški stezi. Prav na slednji pa bo površina bolj enakomerna, obenem pa boste lahko nadzorovali svoj tempo teka.

Kakšne so torej prednosti teka na tekaški stezi oziroma na prostem? Pri teku na tekaški stezi je manj možnosti za poškodbo sklepov ali drugih poškodb, ki jih lahko dobite pri teku na prostem. Nenazadnje tek na tekaški stezi tudi olajša delo nogam, zato tudi lahko tečete pri hitrejšem tempu. Pri teku na prostem, ki je sicer zastonj, pa bo trening seveda zahtevnejši, a zato morda za odtenek učinkovitejši. Bo pa po tem kulisa lepša, pa tudi kisika se boste lahko nadihali.

Kaj pa poraba maščobe? To, koliko kalorij porabite med vadbo, je odvisno od njene intenzivnosti in tega, koliko kisika med tem porabite. Na tekaški stezi si lahko trening otežite tako, da povečate naklon steze ali zvišate hitrost, kar vam bo pomagalo pokuriti še več kalorij, kot bi jih sicer na prostem. No, na prostem pa boste zaradi vetra in / ali drugih vremenskih razmer potrošili več kisika, saj bo vaše telo bolj delalo, da bi lahko kam prišli.

Kaj je bolje? V bistvu imata tako tekaška steza kot tudi tek na prostem svoje prednosti in koristi, zato ne bo nič narobe, če ju boste kombinirali.

Povzeto/ prirejeno: Treadmill vs Street, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ