Kaj jesti pred jutranjim treningom

Kaj jesti pred jutranjim treningom
31.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Trenirate zjutraj pa ne veste, kaj bi zaužili, da bi imeli dovolj energije za trening ter se obenem izognili trebušnim težavam? Na pomoč vam bomo priskočili z nekaj praktičnimi nasveti.
Če tečete, veste, da je za trening potrebno imeti dovolj energije, ki pa vam jo lahko zagotovi le hrana. Za tek čez dan si energijo na ta način že zagotovite in imate tudi dovolj časa, da hrano prebavite in se šele nato odpravite na tek, a zjutraj je zgodba drugačna. Običajno smo v jutranjih urah omejeni s časom in mnogi zato ne užijejo obroka pred tekom, da se izognejo želodčnim težavam. A pogosto imajo zato tudi težave med treningom, ki ni dober ali pa ga zaradi pomanjkanja energije zaključijo kaj hitro. Kaj lahko storite, da se temu izognete? Stvar je preprosta. Jesti morate in to ob pravem času. Tako boste imeli dovolj energije pa tudi težavam se boste izognili. Idealno pa je, da zato vstanete kakšne 30 minut pred začetkom treninga, saj boste tako lahko v miru nekaj pojedli in tudi prebavili. Seveda pa je vse odvisno tudi od tega, koliko časa nameravate teči. Pa si poglejmo nekaj primerov:
- Krajši teki, ki jih opravite v roku pol ure do 45 minut in niso pretirano intezivni tudi ne zahtevajo večjega obroka. Zato bo dovolj, če boste pred začetkom treninga pojedli banano, energijsko ploščico ali kos kruha z arašidovim maslom oziroma marmelado. Vse je seveda odvisno tudi od tega, kaj in koliko vas želodec prenese. Če vseeno ne želite jesti pred tekom, poskrbite, da bose zaužili dovolj večer prej, ne bo pa odveč niti energijski gel v začetnih kilometrih vašega teka.
- Daljši teki so bolj zahtevni, zato vam ne priporočamo, da se odpravite nanje brez predhodnega prigrizka. Če boste tekli okoli 75 minut, morate ves čas skrbeti za ustrezen vnos ogljikovih hidratov. Tako bo vaš tek potekal dobro in brez težav.

Da boste lažje izbrali obrok za pred in med tekom pa smo vam pripravili nekaj predlogov za prigrizek, in sicer:
- polovica žemlje
- športni napitek
- kos kruha z marmelado
- polovica velike banane

Omenjeni obroki so lahko prebavljivi, vsebujejo pa tudi dovolj ogljikovih hidratov, ki vas bodo napolnili z energijo in vam omogočili dober tek. Nekatere od njih lahko uživate tudi med tekom (športni napitek, banana), ko vam sicer lahko pridejo prav tudi energijski geli, energijske ploščice, suho sadje itd. Vsekakor pa ne smete v nobene primeru pozabiti na vnos zadostnih količin tekočine, ki jo uživajte pred, med in še posebej po teku.

Prirejeno po: How do I fuel for an early morning run, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ