Kaj lahko storite, ko vaš načrt treningov ne deluje

Kaj lahko storite, ko vaš načrt treningov ne deluje
16.12.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam zdi, da vam vaš novi načrt treningov, kljub pridnosti, še ni prinesel rezultatov? Poglejte, kaj bi lahko bil vzrok temu in kdaj, če sploh, je čas, da ga zamenjate.

Razmislite, ali ste bili res dovolj striktni
Četudi pravite, da ste se načrta treningov res držali, pomislite še enkrat in si priznajte, kako pridni ste zares bili. Ste se načrta držali sto odstotno, devetdeset odstotno ali le petdeset odstotno? Manjša odstopanja vam res ne bi smela pokvariti napredka, večja pa zagotovo. Zato poskusite ponovno in se res držite načrta, da vidite, ali vam ustreza, ali napredek je ali ne. Šele nato boste lahko razmišljali o tem, ali bi ga morali zamenjati ali ne.

Ste morda preutrujeni?
Je vaš načrt treningov zahteven, vi pa utrujeni in pod stresom, a se ga vseeno držite kot pijanec plota? Dejstvo je, da utrujeni ne boste zmogli dosegati rezultatov ne glede na to, kako dober načrt treningov ste si zastavili. Morda je bolje, da se prvo odpočijete in si nato načrt treningov prilagodite tako, da ne bo trpelo vaše telo. Tako bodo rezultati zagotovo prišli brez kakšne poškodbe ali pretreniranosti.

Kako visoka je vaša motivacija?
Če veste, zakaj trenirate in imate za to dobro motivacijo, bo trening dober, z njim pa bo prišel tudi napredek. Saj veste, velik del uspeha je v glavi. Ko se boste zmenili sami s seboj, kaj želite, kdaj in koliko, vam bo vaše telo zagotovo sledilo.

Ste si zadali preveč?
Čeprav ste polni energije in motivirani za uspeh, vam treningi ne gredo kot po maslu, sploh tisti bolj zahtevni. Ustavite se in razmislite, ali si niste morda za začetek zastavili prezahtevnih treningov. Če namreč treninge težko opravite, ste po njih utrujeni in vas bolijo mišice, bi ne bilo slabo, ko bi malce zmanjšali intezivnost. Inteziven trening namreč ne pomeni, da morate po njem biti čisto uničeni. Dajte telesu čas, da se navadi in napredujte postopoma in po pameti, tudi tako boste namreč prišli do cilja.

Kako dobra je vaša regeneracija?
Dobra regeneracija (prehrana po treningu, prehrana na splošno, počitek, spanje itd.) po treningu vam omogoča, da so tudi vaši prihodnji treningi kvalitetni ter da vaše telo lažje ozirma s časoma vse bolje prenaša napore in nove izzive. Če torej ne jeste ustrezno in ne spite dovolj, je zdaj čas za spremembo. Morda sprememba ne bo vidna čez noč, v nekaj tednih pa zagotovo in tako bo tudi napredek z ustreznim načrtom treningov viden.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ