Kaj morate storiti v prvih kilometrih maratonskega teka

Kaj morate storiti v prvih kilometrih maratonskega teka
07.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Nameravate v kratkem preteči maraton? Poglejte, kaj morate storiti v prvih minutah po prestopu štartne črte, da bi ga odtekli kot je treba in dosegli željeni rezultat.

Preden prestopite štartno črto

Priprave na maratonski tek se začnejo že pred štartno črto, saj vam že takrat živčki začnejo delati na vso moč. Dihajte globoko in umirjeno, da telo umirite in se dobro ogrejte. Nikakor in nikoli pa ne nehajte razmišljati pozitivno, saj je to ključna stvar, ki vam bo pomagala na poti do cilja.

Kaj morate storiti v prvih dveh kilometrih teka
To, da boste na startu verjetno živčni, je jasno kot beli dan. Nenazadnje gre za enega večjih izzivov, ki zahteva veliko fizične in psihične pripravljenosti. Če ste se na tek dolgo in dobro pripravili, bo tekma le pika na i vašim prizadevanjem. Zato se sedaj osredotočite le na tek, ki je pred vami. Da pa bi do cilja res pritekli po željah, je tukaj še nekaj zlatih pravil, ki jih velja upoštevati in začeti izvajati že v začetnih kilometrih teka.
Ne začnite prehitro: Seveda se bo v prvih trenutkih teka po vas pretakalo veliko adrenalina, zato vam bo srce bilo še hitreje in navdušenje vas lahko celo tako potegne, da začnete tek prehitro. A to bi vam lahko pokvarilo vaše načrte. Zato nekajkrat globoko vdihnite ter poskusite umirite sebe in svoj korak. Za sprint bo še čas.
Držite se načrta: Za dolge teke si tekači običajno pripravimo načrt, kako počasi oziroma hitro bomo tekli in kdaj. Držite se ga, saj boste le tako imeli dovolj energije za dosego cilja.
Ne ozirajte se na okolico: Naj vas množica ne prestraši, saj bo tako le na začetku. Prav hitro se vam bo zgodilo, da boste na cesti sami s seboj. Le mirno – glejte naprej in se držite zastavljenega načrta, cilj je z vsakim kilometrom vse bližje.
Tecite z družbo ali prijateljem: Če potrebujete spodbudo, tecite skupaj z družbo ali prijateljem – lahko le del poti ali celo pot. Tako bo namreč lažje teči dalje, če bo nastopila kriza.
Bodite pozitivni: Ne glede na to, kaj se vam bo dogajalo – na začetku, na koncu in vmes, ohranite mirno glavo in glejte na svet pozitivno. Preteči maraton, ne glede na čas, v katerem vam bo to uspelo, je izjemen dosežek, ki ga ne zmore vsak. Že to, da ste ste se odločili za ta izziv in zanj trdo trenirali, je velika stvar, prestop ciljne črte pa bo le pika na i vsemu temu.

Prirejeno po First mile of a marathon – set yourself up for the 26, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ