Kaj vam sporoča potenje

Kaj vam sporoča potenje
05.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Potenje je dobro, saj se tako vaše telo hladi, ob tem pa vam lahko pove tudi veliko o vas in vašemu zdravju.

V vašem telesu se odvijajo hormonske spremembe: Potenje je lahko znak hormonskih sprememb v telesu, ki se običajno pojavijo pred menstruacijo, v obdobju menopavze in tudi, ko ste noseči. Zakaj se to dogaja? Ker se hormonske spremembe kregajo s termostatom v možganih, ki mislijo, da se telo pregreva, zato se začnete potiti.

Pod stresom ste: Stres ali tesnoba sta prav tako lahko krivca za pretirano potenje. Le da se, ko smo pod stresom, pot proizvaja s strani apokrinih žlez, ki so le na določenih delih pazduhe. Tovrsten pot vsebuje tudi maščobe in beljakovine, ki se pomešajo z bakterijami na koži zaradi česar tudi neprijetno smrdi.

Grozi vam toplotni udar: Če se kar naenkrat prenehate normalno potiti in se vam ob tem začne tudi vrteti, je to lahko nevarno. Nezmožnost potenja namreč preprečuje ohlajanje telesa, kar lahko vodi v toplotni udar ali izčrpanost. Zato v vročini nikoli ne pozabite uživati dovolj tekočine in se namesto na soncu, zadržujte v senci.

Vaš krvni sladkor je nizek: Če vam krvni sladkor pade, ker trpite za diabetesom ali zaradi naporne vadbe, se lahko poleg pospešenega utripa, slabosti, vrtenja in zamegljenega vida pojavi tudi prekomerno potenje. V tem primeru je dobro, da hitro nekaj pojeste ali popijete, da bi se vaš krvni sladkor vrnil v normalno stanje.

Morda ste bolni: Pretirano potenje je lahko tudi znak za druge bolezni, kot so golša, hipertiroza, Parkinsonova bolezen in celo limfom. Zato je včasih dobro, da se, če je potenje res pogosto in intenzivno, oglasite pri zdravniku, ki vas bo po potrebi poslal na nadaljne preiskave.

Trpite za hiperhidrozo: Prekomerno potenje je lahko zdravstvena težava sama po sebi. Če se s to težavo srečujete tudi sami, to pomeni, da se potite ves čas, tudi takrat, ko za to ni konkretnega razloga. Zakaj do tega prihaja strokovnjaki ne vedo natančno, naj pa bi bilo dedno in je rezultat pretirane stimulacije živčevja, ki spodbujajo žleze za potenje. Zdravljene hiperhidroze se izvaja na različne načine in lahko vključuje uporabo močnih antiperspirantov, injekcije botoksa in celo operacijo.

Povzeto/ prirejeno po: 9 things your sweat Is trying to tell you, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ