Kaj vse se vam lahko zgodi med treningi dolgih tekov

Kaj vse se vam lahko zgodi med treningi dolgih tekov
30.10.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Dolgi teki nikakor niso lahka stvar in daljši kot so, večji vpliv imajo na vaše telo. Vas zanima, kaj vse se vam lahko zgodi?

Odstopijo vam lahko nohti
Morda se vam zdi nenavadno, a je res – če boste tekli dolge teke, pričakujete, da vam lahko odstopi kakšen noht, dva, trije, ali celo kar vsi. Kaj storiti, da bi se temu morda lahko izognili? Predvsem si nohte postrizite čim bolj na kratko, saj to ponavadi prepreči ali vsaj omili težave.

Vaša stopala bodo polna žuljev
Noga med tekom zateka in se začne drsati ob površino obutve, zato se lahko zgodi, da bodo vaša stopala polna malih ali velikih žuljev. Enih morda ne boste niti zaznali, spet drugi pa znajo biti neprijetno boleči.

Ponagaja vam lahko napihnjenost
Napihnjenost je še ena stvar, ki se vam lahko zgodi po dolgih tekih, razlog zanjo pa je običajno neustrezno prehranjevanje, določena hrana ali nezadosten oziroma prevelik vnos tekočine. Čeprav napihnjenost ne boli, je vseeno neprijetna, izgonete pa se ji lahko tako, da se redno prehranjujete, poskrbite za manjši prigrizek pred tekom ter pregrizki med tekom. Prav tako pa poskrbite za zadosten vnost tekočine skozi ves dan, med tekom pa pijte po malem in po požirkih.

Utrujenost lahko zmanjša vašo pozornost
Daljši kot bodo teki, bolj boste utrujeni, zato boste tudi manj pozorni in kaj hitro se lahko zgodi, da padete in se poškodujete. Zato bodite previdni, glejte kam stopate ali pa si za dolge teke omislite družbo, da boste pazili en na drugega.

Smrkanju ne bo konca
Sluz iz nosa se lahko pojavi že na kratkih tekih in zna teči v potokih. Na dolgih tekih ne bo nič boljše. Kaj lahko storite? Ne veliko, zato vam priporočamo, da imate s seboj v žepu vedno dovolj robčkov.

Oblačila vas lahko odrgnejo
Dlje, kot boste tekli, bolj se bodo oblačila drgnila ob vašo kožo in bolj boste odrgnjeni, lahko tudi do krvi. Da, vemo, stvar je neprijetna, zato boste morali ali izbrati primernejša oblačila, ali pa predele, kjer vas oblačila drgnejo namazati z, na primer vazelinom, ki bo zmanjšal trenje.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ