Kako dolgo vztrajati v planku, da boste prišli do rezultatov?

Kako dolgo vztrajati v planku, da boste prišli do rezultatov?
12.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Presenečeni boste!

Plank je na videz preprosta vaja, ki okrepi celo vrsto mišic – mišice trupa, zadnjice in tudi stegen. Vse te potrebujete za to, da boste lažje, hitro in kvalitetno tekli. A če že veste, kako narediti plank, morda ne veste, kako dolgo v tem položaju vztrajati, da boste imeli kaj od njega.  Zato smo preverili, kaj pravijo strokovnjaki.

 Strokovnjak za prehrano in gibanje Albert Matheny pravi, da lahko plankizvajatednevno, trajanje tega pa je od 10 sekund do ene minute. Zelo pomembno pa je seveda to, da je vaše telo pri planku v ustreznem položaju in dokler je v tem ustreznem položaju, lahko v planku tudi vztrajate. 
Osebni trener Doug Sklar, meni, da je dobro, da plank izvajate v setih, in sicer 3 seti po 60sekund. Ali pa naredite 3-6 setov 10 sekundnih plankov med katerimi naredi premore dolge 5-10 sekund. Krepitveni učinek bo tudi v tem primeru isti, saj boste tudi v tem primeru vadili enako dolgo, kot če bi v planku ostali 30-60 sekund brez premora. Minuta je nekako idealna dolžina za plank, saj je ostati v tem položaju dlje časa velik izziv za katerega bi morali tudi pridno trenirati. Če želite, da je vaš enominutni plank bolj intenziven, preprosto še bolj stisnite trebušne, zadnjične in stegenske mišice. Vsekakor pa z dolžino planka ne pretiravajte, če na to niste pripravljeni. Dlje kot bi vztrajali v planku, bolj bi bili utrujeni, ob tem pa bi začel trpeti spodnji del vašega hrbta, ki bi se začel upogibati, kar bi lahko privedlo do poškodb. 

Če povzamemo: plank lahko izvajate tako dolgo, dokler je vaše telo v pravilne položaju, kar je v povprečju čas okoli ene minute. In če boste plank izvajali redno, boste z njim hitro okrepili skoraj celo telo.

Povzeto po: This is how long you really need to hold a plank to see results, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ