Kako izboljšati psihično pripravljenost?

Kako izboljšati psihično pripravljenost?
20.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Se tudi vam dogaja, da se sredi zahtevnih treningov ali tekem pogosto spopadate z mislijo, da bi odnehali? Potem je čas, da okrepite svojo psihično pripravljenost.

Ne le dobra fizična pripravljenost, za dosego cilja je veliko bolj pomembna psihična pripravljenost. Ta je namreč tista, ki vam pomaga, da prebrodite najtežje trenutke na zahtevnih treningih ali tekmah. In če ste opazili, da vam ta del ne gre najbolje, je čas, da se vzamete v roke in poskusite naslednje ...

Postavite si realne cilje
Zelo pomembno je, da si že na začetku zastavite realne cilje, saj boste tako veliko manj psihično obremenjeni. Če torej danes ne morete preteči več kot 5km, v dveh mesecih zagotovo ne boste pretekli maratona. Lahko pa se odločite, da boste pretekli svojih prvih 10km. Od tam naprej pa si lahko zastavite nove cilje, a hitite počasi, postopoma in predvsem po pameti.

Poiščite si družbo sotekača ali sotekačev
Če potrebujete spodbudo, oporo ali motivacijo, morda primerjavo, kako dobri ste, si poiščete družbo sebi enakega tekačali ali morda tekaške skupine. Tako vam nikoli ne bo dolgčas, zagotovo se boste treningov že vnaprej veseli. Nenazadnje pa drug drugega ali druge lahko preizkušate z različno zahtevnimi treningi, ki vam bodo pokazali, kako dobro ste pripravljeni.

Glasba za motivacijo
Glasba je odličen način, da med tekom pozabite na vse in se mu preprosto prepustite. Pogosto pa vas tudi spodbudi k temu, da tečete še bolje. Previdni morate biti le, ko s slušalkami tečete na prostor – takrat pazite, da glasba ne bo preglasna, da boste lahko še vedno slišali in spremljali dogajanje v okolici in se izognili morebitni nevarnosti.

Tekmujte sami s seboj
Če želite izboljšati svoje rezultate, morate prvo vedeti, kje trenutno ste, kar pomeni, da morate vedeti, kako hitro tečete in ali imate morda s čim težave. Od tu naprej lahko zastavite načrt, s katerim boste svojo pripravljenost izboljšali. Da bi videli spremembe, je najbolje, da si pomagate s športno uro ter spremljate svoje treninge. Če boste pridno sledili svojim načrtom, pa smo skoraj prepričani, da boste pri tekmovanju sami s seboj dosegli dobre rezultate.

Prirejeno po: 4 motivational techniques to build mental strenght, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ