Kako lahko 14 dni neaktivnosti okrni nivo vaše pripravljenosti

Kako lahko 14 dni neaktivnosti okrni nivo vaše pripravljenosti
28.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Under Armour/ Facebook

Pripravljenost se hitro izgubi. Pa jo mogoče tudi hitro pridobiti nazaj?

Ste kdaj izpustili trening ali dva ter kar naenkrat ugotovili, da se je ta kratek oddih sprevrgel v več tedenski premor od aktivnosti? Ali pa je za vašo neaktivnost kriva poškodba zaradi katere se sprašujete, kako bo to vplivalo na vašo pripravljenost? Nobena skrivnost ni, da čas, v katerem ne vadite, vpliva na vašo pripravljenost, a ste se kdaj vprašali koliko in koliko dolga traja, da se to zgodi? Raziskovalci univerze Liverpool iz Velike Britanije so se odločili poiskati odgovore na ta vprašanja.

V preliminarni študiji, ki je bila predstavljena letos na rednem letnem srečanju evropskega združenja za študijo diabetesa (EASD) iz Barcelone, je 28 posameznikov, ki so običajno prehodili 10.000 korakov dnevno, postalo skorajda popolnoma sedečih – hojo in druge oblike vadbe so zamenjali za dodatne 103 minute sedenja dnevno. Po 14 dneh so raziskovalci analizirali njihov nivo zmogljivosti, ki so ga izmerili skozi kombinacijo najvišjega VO2 (kako je učinkovit kisik uporabljen med največjim naporom pri vadbi) in delovanja srca in ožilja. Odkrili so, da se je delovanje slednjega zmanjšalo za skoraj 2%, VO2 pa za 4%, kar je vodilo k vsesplošnemu upadu zmogljivosti za 4%. Obenem je to vplivalo tudi na metabolizem. Telesna maščoba se je povečala za 0.5%, obseg pasu za pol centimetra, maščoba okoli jeter za 2%. Obenem pa so postali tudi bolj odporni na inzulin, stanje, kjer se telo ne odziva več tako učinkotvito na inzulin, kot bi se moralo, kar povzroči da se odvečen krvni sladkor nalaga v krvnem obtoku, s tem pa se poveča možnost za diabetes tipa 2.
Ti negativni učinki na zdravje so najverjetneje proizvod premale uporabe mišic. Ko nehate vaditi, se mišice ne krčijo več tako pogosto, tako se zmanjša aktivacija encima AMPK, ki pomaga absorbirati krvni sladkor za gorivo. Pomanjkanje močnejšega krvnega pretoka na žile med vadbo lahko prispeva tudi k slabšemu zdravju krvnih žil. To pa zato, ker več kot vadite – in več krvi kot se čez telo pretaka – večja je možnosti za bolj zdravo srce in arterije.

A brez skrbi, če boste izpustili le nekaj tednov vadbe, se ne bo zgodilo nič hujšega. Raziskovalci so obenem preučili tudi, koliko časa je potrebnega, da izgubljeno pripravljenost dobite nazaj. In verjeli ali ne, rezultati so spodbudni. Ko so udeleženci raziskave ponovno začeli vaditi, so raziskovalci njihovo zmogljivost ponovno preverili 14 dni kasneje – kar je enak čas času počitka – in odkrili, da so se v tem času vrnili nazaj na pripravljenost, kakršno so imeli na začetku.

Kaj lahko torej storite, da boste ohranili vašo pripravljenost? Predvsem ostanite aktivni, četudi vam ne uspe vaditi, hodite ali kolesarite. Če vas ustavi poškodba, pa seveda počakajte, da se pozdravite, nato pa počasi začnite z vadbo. Vaša pripravljenost se bo zagotovo vrnila kaj kmalu po ponovnem pričetku z aktivnostjo.

Povzeto po: Here’s How Much Just 14 Days of Inactivity Can Cut Your Fitness Level, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ