Kako najlažje teči po hribu - navzdol

Kako najlažje teči po hribu - navzdol
18.07.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Naklon pri teku ni le zabavna popestritev treningov, ampak vam pomaga tudi pri izgraditvi moči in izboljšanju koordinacije.

Tek navzdol morda izgleda lahek, a to ni čisto tako. Mišice namreč med tem najbolj trpijo, saj so zelo obremenjene. Tovrsten napor namreč sproži krčenje kvadricepa in mišic spodnjih nog, kar lahko pripelje tudi do poškodb. Omenjene mišice se namreč podaljšajo, ko so pod napetostjo in skušajo nadzorovati vašo hitrost. To povzroči več mikro raztrganin v mišičnih vlaknih, ki sicer stimulirajo mišično rast, a vam vseeno povzročijo utrujenost in bolečine v mišicah.

Vadba teka po hribu navzdol pripravi telo, da se lažje spopada s temi krči, zmanjša možnost negativnih učinkov in nenazadnje tudi izboljšuje vašo učinkovitost pri spustih. In četudi na tekmah ne boste tekli po razgibanih terenih, vam tek po hribu navzdol še vedno lahko prinese veliko koristi. S tovrstnim tekom si boste namreč okrepili mišice, le-te pa vam bodo pomagale, da boste tekli hitreje na vseh možnih podlagah. In ne le, da boste hitrejši, tudi manj napora boste vložili v to, kar pomeni, da boste imeli možnost za izboljšanje tehnike tek!



Da pa boste po hribu navzdol tekli kar se da varno, si preberite nekaj naših praktičnih nasvetov ...



Izberite si svoj naklon

Tečete lahko po eni in isti trasi ali pa tek razpotegnete po razgibanem in hribovitem območju. Vsekakor pa morate modro izbrati, kje boste tekli. Izjemni nakloni, na primer 20%, lahko negativno delujejo na vaše telo in možnost za poškodbo gležnjev, kolkov in kolen se tako poveča. Zato raje iščite naklone, ki niso večji od 8%. Pri določanju naklona vam lahko pomaga tudi ustrezna tekaška ura, ki sledi naklonu trase. Nadalje pa pazite tudi, da tečete po mehki površini kot je trava ali gramoz - sploh če s tekom navzdol šele začenjate! V primeru, da trenirate za tekmo, ki bo vključevala veliko naklonov, začnite s tovrstnimi treningi že mesece vnaprej.



Osredotočite se na postavitev telesa



Z ustrezno postavitvijo telesa med tekom zmanjšate možnost za poškodbe. Zato je dobro, da le-to kar se da izboljšate. Pazite, da bo vaše telo vzravnano, roke ob telesu rahlo pokrčene, glava pa vzravnana in pogled usmerjen naprej. Koraki naj bodo raje krajši, pristanek pa mehak in s stopalom pod telesom.



Trening naj bo ob pravem času



Če se pripravljate na tekmo, ki bo polna naklonov, pazite, da boste le-te začeli trenirati že zelo zgodaj. Če tovrstnih treningov prej niste izvajali velja, da je dobro začeti z malim in postopoma povečevati količino. Tako se bo vaše telo lažje navadilo na napor pa tudi poškodbam se boste izognili. Pred tekmo je dobro, da intenzivnost treningov malce zmanjšate in se tudi izognete izjemnim naklonom. To bo dobro tako za vašo formo kot tudi kot preventiva poškodbam.



Povzeto po: Three tips for running downhills, dostopen

tukaj

.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ