Kako pomanjkanje spanca pred tekmo vpliva na tek

Kako pomanjkanje spanca pred tekmo vpliva na tek
10.05.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Če se pred tekmo celo noč premetavamo in bolj malo spimo, nas seveda skrbi, da naš tek ne bo najboljši in bo seveda temu primeren tudi rezultat. A kot pravijo strokovnjaki: pomanjkanje spanca pred tekmo ni nujno škodljivo.

Pomanjkanje spanca pred treningom vam bo morda vzelo voljo do tega, ali ga vsak okrnilo. Lahko bo tudi povečalo vašo napetost in negativno mišljenje pred tekmo, kar seveda v končni fazi lahko vpliva tudi na vašo zmogljivost in rezultate. A kot pravijo študije, razloga za skrb pravzaprav ni. Zakaj in kako pa vam bomo zaupali v nadaljevanju.

Kako pomanjkanje spanja vpliva na vaše telo
O tem, kako količina spanja vpliva na zmogljivost, je bilo izvedenih že veliko študij. Leta 2007, na primer sta Thomas Reilly in Ben Edwards iz Raziskovalnega inštitutu za šport in vadbene znanosti pregledala različne tovrstne študije. Rezultati, ki sta jih iz njih izluščila, so kazali na to, da je spanec sicer zmanjšal kognitivne sposobnosti, a ne tudi psiholoških zmogljivosti. Ta je namreč tudi po nekaj dneh slabega spanca ostala presenetljivo dobra. 

Pomanjkanje spanja in zmogljivost v praksi
Da bi videli, kako pomanjkanje spanja vpliva na zmogljivost v praksi, so se preizkusa lotili tudi nizozemski raziskovalci. V študiji je 10 moških sodelovalo v 20-minutnih kolesarskih izzivih, razlika med njimi pa je bila le v tem, da je kontrolna skupina lahko spala kot običajno, testna pa ne. Slednji so namreč v laboratorij prišli ob 11.00 zvečer in vse do izziva, ki se je zgodil naslednji dan ob 13.00 niso smeli spati. A kljub temu se je ta skupina odrezala skoraj tako dobro kot kontrolna skupina. V danem času so namreč prekolesarili 7.62 km, testna skupina pa 7.68 km, prav tako pa so tudi fiziološke meritve (na primer srčni utrip) bili pri obeh skupinah skorajda enaki.

Zakaj se vadba brez spanja zdi težja
Kljub ugotovitvam, da pomanjkanje spanca nima vpliva na zmogljivost, se nam vadba v primeru pomanjkanja spanca vseeno zdi težja. Kot menita Reilly in Edwards, je vzrok za to, da za normalno delovanje možgani in živčni sistem najbolj potrebujeta spanje. Srce, pljuča in noge pa lahko kljub pomanjkanju počitka delujejo na vso moč.


Kot vidite razloga za skrb torej ni. Četudi se boste noč pred tekmo nemirno premetavali po postelji in komajda zatistnili oči, se zjutraj vseeno lahko samozavestno, mirno in pozitivno naravnami odpravite na start, ter poskusite od sebe dati le najboljše. Pa srečno!

Povzeto/ prirejeno po: Is a lack of sleep really a bad thing, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ