Kako se izogniti pretiranemu sedenju?

Kako se izogniti pretiranemu sedenju?
23.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Izognite se sedenju in izboljšajte zdravje z nekaj preprostimi triki ...
Pretirano sedenje zmanjša dotok krvi v možgane, kar slabo vpliva na kreativnost in počutje, sedeč način življenja pa je tudi povezan z različnimi boleznimi. A žal zaradi različnih vzrokov vse več časa preživimo v sedečem položaju. Kaj lahko naredite proti temu? Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov …

Namesto stola žoga
Sedenje na žogi omogoča gibanje, ki ga sicer ni veliko in tudi ne bo imelo največjega učinka, a vseeno je to boljše kot biti pri miru. Tako boste tudi aktivirali več mišic kot bi jih pri sedenju na stolu, saj se boste okoli mize lahko premikali kar na žogi. Velika verjetnost pa je tudi, da se boste večkrat dvignili, saj sedenje na žogi ni tako prijetno kot na udobnem stolu.

Prilagodljivo delovno okolje
Dobra rešitev je tudi prilagodljivo delovno okolje, kjer lahko delate tudi stoje. Seveda ne ves čas, ampak tako, da položaje izmenjujete. Malo enega in malo drugega je idealna kombinacija. In kako to lahko storite? Z uporabo podstavkov ali nastavkov, na katerega lahko postavite računalnik in med delom ob njem stojite. Ko se želite nazaj usesti pa ga preprosto odstranite in računalnik vrnete nazaj na mizo. Le ne pozabite, da morate računalnik vedno imeti v višini oči, tipkovnico pa tako, da je malce nad višino komolcev.

Pretegnite se
Če ves čas sedite, si vzemite čas za nekaj osnovnih vaj, s katerimi boste pretegnili svoje telo. To vas bo sprostilo in lažje boste nadaljevali z delom.

Naj vas na miganje opomni alarm
Da ne boste pozabili na razgibavanje, si vnaprej pripravite alarm, ki naj se sproži na vsake 20-30 minut. Zastavite si cilj, da ob teku naredite vsaj še 5000 korakov. Tukaj so vam lahko v pomoč tudi različne aplikacije, ki si jih lahko naložite kar na telefon in z njimi sledite svojim dnevnim aktivnostim.

Hodite in govorite
Če potrebujete sodelavca, ker bi radi z njim kaj predebatirali, se do njega sprehodite in ga povabite, da se vam pridruži. Tako boste združili prijetno s koristnim: predebatirali boste ideje in projekte, obenem pa se tudi razgibali.

Omejite čas srfanja po spletu in gledanja TV-ja
Omejite posedanje za računalniko in TV-jem. Preglejte le tisto, kar res morate, sicer pa se raje odpravite na sprehod, na kolo, v družbo. Če pa si že privoščite ogled kakšnega dobrega filma pa gledanjem le-tega združite s telovadbo.

Prirejeno po Ways to avoid sitting all day, dostopno tukaj.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ