Kako se izogniti pretiranemu uživanju tekočine

Kako se izogniti pretiranemu uživanju tekočine
29.07.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
V vročih dnevih se bolj potimo, zato tudi pogosteje posegamo po tekočini, še toliko bolj, če smo tudi fizično aktivni. A pretirano uživanje tekočine je lahko tudi nevarno, zato morate vedeti, kako piti in kdaj, da bi se izognili težavam.

Tekočino imejte vedno s seboj
Na tekih v vročih poletnih večerih pa tudi jutrih, je tekočino vedno dobro imeti s seboj. Pri tem vam bo prav prišel hidracijski pas, v katerega lahko namestite enega ali več manjših bidonov s tekočino.

Pijte, ko ste žejni
S tekočino vam na treningih ni potrebno pretiravati, saj je boste verjetno nekaj malega popili že pred začetkom, zagotovo pa ko pridete na cilj. Zato na treningih pijte po malem in najbolje takrat, ko ste žejni.

Malce bolj pazljivi morate biti le na tekmah. V tem primeru je dobro imeti tekočino s seboj, saj hidracijske postaje niso na vsakih nekaj metrov, ampak na vsakih nekaj kilometrov. Da bi se izognili dehidraciji, imejte nekaj malega tudi s seboj.

Vodo kombinirajte z napitki z vsebnostjo elektrolitov in mineralov
Le voda v vročih poletnih dneh ne bo dovolj, še posebej na dolgih tekih in pri povečani količini telesa. Potenje namreč iz telesa odvaja tudi elektrolite in minerale, če jih telo nima dovolj, ne bo delovalo kot je treba. Zato je priporočljivo, da na daljših tekih uživate tudi napitke z vsebnostjo elektrolitov in mineralov, kot so posebej pripravljeni športni napitki, 'kurja' juhica in paradižnikov sok.

Opazujte svoje telo
Preveč ali premalo tekočine lahko okrni normalno delovanje telesa. A kako vedeti, koliko tekočine zaužiti, da je ne bi bilo ne premalo in ne preveč? En odgovor na to vprašanje ne obstaja, saj je vsako telo individualno. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je ta, da opazujete in poslušate svoje telo ter mu daste tisto, kar potrebuje.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ