Kako se izogniti težavam med tekom?

Kako se izogniti težavam med tekom?
18.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Krči, žulji, padci in še kaj vam lahko pokvarijo trening. Poglejte, kako se jim lahko izognete.
Odrgnine
Odrgnine so zoprna stvar, saj lahko zakrvavijo ali neprijetno pečejo, še posebej, če vanje zaide pot. Izognete se jim lahko tako, da si mesta, kjer običajno prihaja do odrgnin (na primer pod merilcem srčnega utripa, pod nedrčki itd.) namažete z vazelinom.

Mišični krči
Če vas med treningom zgrabi krč, se ustavite in na ta del telesa nežno pritisnite in držite okoli 15 sekund, nato mišico nežno raztegnite. Pritisk in raztezanje ponavljajte dokler se krč ne poleže. Šele, ko izgine, lahko nadaljujete s tekom oziroma hojo, ki lahko nato počasi preide v tek.

Žulji
Če žulji niso prehudi, lahko tečete. V nasprotnem primeru ga prekrijte z obližem ali povojem. V primeru, da se vam žulj naredi med treningom poskusite prilagoditi spodnji del vezalk na copatu, običajno to pomaga, saj prostor v copatu ni več omejen in se pritisk na prizadeto mesto sprosti.

Špikanje v trebuhu
Poglejte, katera noga se dotakne tal, ko vdihnete in ko izdihnete in ju zamenjajte. Če je, na primer, vodila desna noga, zdaj vdihnite, ko dostopite z levo. Če to ne pomaga, se ustavite in dvignite obe roki nad glavo, v pasu pa se upognite v nasprotno smer od strani, v kateri vas boli. Poskusite vzdržati v tem položaju dokler bolečina ne izzveni.

Padci
Med tekom se kaj lahko zgodi, da se spotaknemo in pademo. Takrat je dobro vstati in pregledati, ali smo v redu ali smo se morda poškodovali. Manjše poškodbe lahko oskrbimo kasneje, morebitno krvavenje pa nemudoma. Tek zna biti po padcih neprijeten in težak zaradi šoka ob padcu. Zato se poskusite sprostiti: vdihnite in izdihnite, presodite, ali lahko tečete naprej in če je temu tako, nadaljujte.

Povzeto po: How to avoid common midrun mishaps, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ