Kako se mentalno pripraviti na tekmo

Kako se mentalno pripraviti na tekmo
11.04.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Vas v kratkem čaka tekma na katero bi rabi bili dobro pripravljeni tako fizično, kot tudi mentalno? Potem je teh nekaj nasvetov je prav za vas ...

Pomagajte si z vizualizacijo
Uspešni športniki si do uspeha pomagajo tako, da premagajo negativne misli s pomočjo pozitivnih mislih in vizualizacije. Slednja deluje tako, da si v glavi naredite sliko uspeha na dan tekme, ki si jo vedno znova ponavljate. Prav tako pa v njej obdelate še vse mogoče scenarije, s katerimi bi se lahko srečali na tekmi in rešitve zanje, kar vam pomaga, da ste na dan D res pripravljeni na vse.

Ugotovite, kaj vam ustreza
Ozrite se nazaj in ugotovite, katere tekme ste odtekli res dobro in kaj je pripomoglo k temu. Ste bili spočiti, sproščeni, dobro fizično in psihično pripravljeni? Ko boste našli ključne sestavine uspeha, jih lahko uporabite vedno znova in tudi zaradi njih posežete po željenih rezultatih.

Sprejmite negativne misli in se poslovite od njih
Normalno je, da imate tudi številne strahove in negativne misli. Ne zanikajte jih, niti jih ne pometajte pod preprogo. Raje kot to jih osvestite, sprejmite in se od njih poslovite, nato pa se osredotočite na stvari, ki so pomembne za to, da dobro opravite s tekmo.

S svojo rutino začnite zgodaj
Rutine pred tekmo naj se ne začne jutro pred njo, temveč že nekaj dni prej. Vzemite si čas, da si pripravite vse, kar za tekmo potrebujete – tako fizično kot tudi psihično. Če je potrebno si pomagajte tudi s tehnikami sproščanja, z vajami za dihanje, vizualizacijo in pozitivnimi mislimi. Ključno je, da se boste na dan D počutili sproščeni, pozitivni in polni energije, da boste lahko brez težav opravili z izzivom, ki ste si ga zastavili.

Uživajte v trenutku
Trdno ste trenirali tako svoje telo kot misli, da bi se udeležili te tekme, kar pomeni, da ste naredili vse, kar je bilo v vaši moči, da bi dosegli cilj. Zdaj, ko stojite na startni črti, se sprostite in v teku, ki je pred vami, preprosto uživajte. Ko boste prišli v cilj zagotovo ne boste mogli verjeti, kako lahko je bilo ... Pa srečno!

Povzeto po: 5 ways to menatally prepare for your next race, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ