Kako se po poškodbah znova vrniti na treninge

Kako se po poškodbah znova vrniti na treninge
13.12.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste poškodovani ali pa se po poškodbi ravno vračate na tekaške treninge? Preberite si naslednje vrstice, da bodo treningi res varni, vi pa kmalu spet v stari formi.

Začnite počasi
Potem, ko ste nekaj tednov morali počivati ali pa ste se sicer ukvarjali z drugimi športi, morate vedeti, da vaša tekaška kondicija ne bo več taka kot je bila pred tem. Poleg tega se je vaša poškodba komaj pozdravila, zato je dobro, da ne pretiravate. Začnite počasi, previdno in ne preintenzivno pa tudi ne predolgo. Poskusite morda vsaj na začetku vadbo kombinirati, saj boste tako še okrepili svoje telo, kar vam bo olajšalo vrnitev k teku.

Poslušajte svoje telo
Ko boste tekli ali izvajali kakšno drugo vadbo, ki bo bremenila del telesa, ki je ravno okreval po poškodbi, bodite pazljivi in se ob morebitni bolečini ali neprijetnemu občutku raje ustavite. Počakajte nekaj trenutkov, hodite ali se pretegnite in nato nadaljujte. Če se bolečina ne ponovi, nadaljujte, sicer pa odnehajte in znova poskusite naslednji dan.

Čas in dolžino teka podaljšujte previdno in počasi
Seveda dolžina in čas teka po poškodbi ne moreta biti enaka, saj vaše telo ne bo več v tako dobri pripravljenosti. Pa tudi, če bi bilo, ni dobro, da komaj ozdravljeno poškodbo forsirate, saj bi se ta lahko ponovila.

Privoščite si več počitka
Na svoje telo morate že tako paziti, med in po poškodbi pa še toliko bolj, da bi se ta ozdravila in ozdravljena tudi ostala. Zatorej, raje kak dan treninga manj in uro spanca več, da bo vaše telo pripravljeno na nove izzive.

Poskrbite za prehrano
Hrana je tista, ki vam bo dala energije, pa tudi poskrbela za to, da se bo vaše telo po treningih ustrezno regeneriralo.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ