Kako se spopasti z utrujenostjo, ki jo prinašajo naporni treningi

Kako se spopasti z utrujenostjo, ki jo prinašajo naporni treningi
08.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Spanje in zadosten vnos kalorij sta ključna.

Treningi za tekme zahtevajo več, bolj obsežne in zahtevnejše treninge, zato ni nič nenavadnega, če ste zaradi tega bolj utrujeni kot navadno. Kaj lahko storite, da se boste počutili bolje?

Ne glede na to ali trenirate za tek na 5km ali za maraton, eno in drugo je lahko utrujajoče. Visokointenzivni trening, povezan s hitrim tekom, obremeni mišice in telesni energijski sistem, zato je utrujenost po napornih treningih normalna. Če imate ob tem še službo, družino in druge obveznosti pa ni nič nenavadnega, če ste utrujeni še toliko bolj.

Treningi za krajše teke zahtevajo vadbo v hitrejšem tempu, saj lahko tako izboljšate mišično moč in hitrost prestopa iz ene noge na drugo, da ohranite hitrost skozi celotno razdaljo. Zato je smiselno treninge razdeliti tako, da imate po dnevu zahtevnega treninga dan lahkotnega treninga ali počitek. Preskakovanje enega ali drugega v korist dodatnega zahtevnega treninga lahko povzroči le še večjo utrujenost.

Spanje je pogosto premalo cenjeno in se ga pogosto odriva, da se izpolni vse druge življenske obveznosti. A študije kažejo, da obstaja močna povezava med dobrim spancem in izboljšanim treningom ter zmogljivostjo. Že dodatne pol ure na noč lahko naredijo veliko razliko. Če ne drugače, ga poskusite nadoknaditi med vikendi, saj vam bo zagotovo pomagal, da se boste počutili bolje, boljši pa bodo tudi vaši treningi.

Vlogo pri treningu in zmogljivosti igrata tudi hrana in zadosten vnos kalorij, saj tek brez goriva ne bo prav nič prijeten. Eden prvih znakov nezadostnega vnosa kalorij glede na zahtevnost treninga je utrujenost, pri ženskah pa sčasoma privede tudi do amenoreje (izgube menstrualnih ciklov). Zato pazite, da boste jedli dovolj, da bo imeli telo dovolj energije za normalno delovanje, vi pa za treninge.

Nenazadnje pa preverite še, kako zapolnjen je vaš vsakdan. Če vam delo, družina in druge obveznosti vzamejo veliko časa, ni nič čudnega, da ste utrujeni. Zato, če le lahko, prosite bližnje za pomoč, da boste manj pod stresom ter da boste imeli nekaj več energije zase, za treninge in nenazadnje za počitek.

Povzeto/prirejeno po: How to cope with training exhaustion, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ