Kako tek izboljša delovanje možganov

Kako tek izboljša delovanje možganov
11.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek ni dober le za vašo postavo, ampak ugodno vpliva tudi na delovanje možganov.
1. Tek izboljša razvoj možganov
Tek spodbuja ustvarjanje novih živčnih celic in krvnih žil v možganih, ki se sicer s staranjem ožijo. Študije so tudi pokazale, da tek lahko prispeva k povečanju volumna srednjih možganov (ki nadzorujejo vid in sluh) ter hipokampusa (ki je povezan s spominom in učenjem).

2. Tek ohranja možgane čile tudi v starosti
Tek vpliva na kemične procese v možganih tudi na dolgi rok, saj poskrbi za to, da možgani bolje delujejo tudi na stara leta. Nedavno opravljena študija je izmerila nevronske označevalce in kognitivno funkcijo pri atletih in neatletih srednjih let. Pri obojih je bila kognitivna funkcija več ali manj enaka, a so bili pri atletih veliko boljši presnovni procesi in plastičnost živčevja.

3. Tek izboljša sposobnost pomnjenja
Zmerno aktivni ljudje imajo dokazano boljši spomin kot tisti, ki so malo ali pa sploh niso aktivni. To odkritje je povezano tudi z raziskavo, ki povezuje tek z boljšo sposobnostjo osredotočenja in opravljanja več stvari hkrati.

4. Tek pripravi možgane do tega, da shranijo več goriva
To, da mišice zaradi treningov shranjujejo več goriva, že vemo. A sedaj so raziskovalci odkrili, da isto lahko počnejo tudi možgani. Verjamejo namreč, da so velike glikogenske zaloge v možganih eden od razlogov, ki spodbuja kognitivno funkcijo.

5. Tek omogoča, da se počutite dobro
Ob redni vadbi se sproščajo hormoni sreče ali t.i. endorfini, ki delujejo podobno kot antidepresivi. Počutite se bolje, ste bolj optimistični in lažje premagujete težave. Da bi še izboljšali delovanje teka na razpoloženje, tecite v mirnem, zelenem okolju in ne po prenatrpanih ulicah. Študija je namreč pokazala, da je aktivnost v možganih pri tistih, ki tečejo v parkih, podobna tistim, med meditacijo.

Povzeto po: 5 ways running boost your brain power, dostopen tukaj
Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ