Kako tek lahko pripomore k boljšemu duševnemu zdravju?

Kako tek lahko pripomore k boljšemu duševnemu zdravju?
21.11.2018 AVTOR: K.R., Foto: Pixabay

Gibanje sprošča endorfine – hormone sreče, zaradi česar se psihično oz. duševno počutimo boljše.

Dandanes so težave z duševnim zdravjem vse pogostejše. Znašli smo se namreč v takih časih, kjer čutimo ogromno pritiska in stresa, zato se moramo naučiti to sprejeti in se s tem soočati. Ni dvoma, da kakršnakoli športna aktivnost in zdrav življenjski slog nasploh pripomorejo k boljšemu psiho-fizičnemu stanju. Če se športno udejstvujemo, pomeni, da skrbimo za svoje telo, zaradi česar se počutimo bolj zadovoljne. Pomeni tudi, da si znamo vzeti čas zase. Če tečemo, smo zelo veliko v stiku z naravo in s svežim zrakom, kar že samo po sebi ugodno deluje na nas.

Tek zmanjšuje vpliv stresa

Pravijo, da je tek beg. Beg od vsakdanjih težav in skrbi. V resnici ni beg, le začasno se sprostimo in pozabimo na skrbi. Tek je lahko cona udobja; ko smo sproščeni in ko si vzamemo čas zase. Sprostimo lahko jezo in napetost, ki se pojavita ob stresu. Če ste imeli stresen dan v službi, imate povišano raven stresnega hormona kortizola. Po teku, ki vas sprosti in 'resetira' pa imate povečan nivo endorfinov – hormonov sreče, ki so naravni antidepresivi.

Tek kljubuje depresiji

Depresija je hudo in težavno duševno stanje, ob katerem človek težko najde motivacijo in energijo. Raziskave kažejo, da tek lajša simptome depresije. Depresivni človek se bo na tekaške proge sicer podal s težavo: šibkost ter pomanjkanje energije in volje mu preprečujeta, da bi šel na tek. Omejujejo ga tudi negativne misli, negativna pričakovanja in nezmožnost iti ven, v svet. Težko je začeti, ampak je vredno. Hoja, torej sprehod vas bo sprostil, tek pa vam bo dal nove moči, cilje in užitek. Tek je lahko dobra terapija.

Zaradi teka boste boljše spali

Nič ni bolj frustrirajočega kot to, da ne morete spati. Nespečnost je lahko velika težava. Intenzivna vadba ima pozitiven učinek na soočanje z nespečnostjo. Ko smo zaskrbljeni ali depresivni, se pogosto borimo z nespečnostjo. Tek lahko pomaga uravnavati cirkadiane ritme, ki nam pomagajo doseči daljši in bolj miren spanec. Poleg tega boste svoje telo bolj utrudili, zaradi česar se boste hitreje zazibali v sen.

Tek poveča čuječnost

Čuječnost pomeni zavedanje sedanjega trenutka. V stanju čuječnosti ne mislimo na preteklost, niti na prihodnost, kar občutno zmanjša naše skrbi. Tek pomaga, da smo polno prisotni v sedanjem trenutku; da se zavedamo našega telesa, občutkov, počutja ter si preprosto dovolimo, da samo smo. Da tečemo in to nam je dovolj. V tem danem trenutku ne želimo ničesar spremeniti. Naša osredotočenost je na trenutno sedanjost. Čuječnost na splošno pripomore k boljšemu počutju, osebnemu razvoju in sprostitvi.

Tek izboljša možgansko delovanje

Ne glede na to, ali je tek miren in počasen ali visoko intenziven, v vsakem primeru pomaga pri učenju in sprejemanju novih informacij, so pokazale raziskave. Po drugih raziskavah sodeč tek izboljša tudi spomin in upočasnjuje procese staranja. Poveča se tudi ustvarjalnost.

Tek izboljša samopodobo in samozavest

S tekom pridobimo tudi lepše in močnejše telo, zaradi česar se v svoji koži dobro počutimo. V teku lahko presegamo sami sebe in izboljšujemo svoje osebne dosežke, zaradi česar se počutimo bolj sposobni. Vse to pripomore k boljšemu mnenju o samemu sebi.

Tek pripomore k bolj zdravemu življenjskemu slogu

Če se odločite, da boste redno tekli, potem ste verjetno spremenili in temu prilagodili tudi svoj življenjski slog: ne pijete alkohola, pijete veliko več vode, jeste hranljivo hrano, ki vam da energijo in se izogibate nezdravi hrani, saj veste, da vaše telo le tako lahko opravi dober trening.

Tek pripomore k boljši organiziranosti

Če imate poleg službe še dodatne opravke, obveznosti in druge naloge, morate še čas zase in za šport dobro načrtovati, kar vam pomaga, da si dan zares dobro organizirate. Poleg tega vse naloge opravite lažje, saj se s tekom od stresa vsaj malo odklopite.

Bolje se spoznate

Tek pomaga, da si vzamete čas zase. Za razliko od skupinskih vadb ste običajno pri teku sami s seboj. Lahko se mirno pogovorite sami s seboj, spoznate svoje misli in počutje in to brez drugih dejavnikov, ki bi vas motile. Če raje tečete v družbi, pa tudi v redu – s tem izboljšujete svoje socialne stike in veščine.

Narava, svež zrak in vitamin D

Če tečete zunaj, ste veliko na svežem zraku, kar dobro dene vašemu telesu in duši. Če tečete v naravi, še toliko bolje; dokazano je, da je narava naravni zdravilec. V njej najdete dobro energijo, zaradi katere se boste počutili boljše. Če tečete v sončnem vremenu, pa še toliko boljše; s tem si zagotovite dovolj vitamina d, pomanjkanje katerega povzroči slabše psihofizično stanje.


Povzeto po: 10 Mental Health Benefits of Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ