Kako učinkovito uporabljati merilce srčnega utripa?

Kako učinkovito uporabljati merilce srčnega utripa?
04.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Predstavljamo vam nekaj preprostih načinov za bolj učinkovito uporabo merilcev srčnega utripa.
Večina tekačev na treningih uporablja tudi ure, ki merijo tempo in razdaljo teka ter srčni utrip. A prav slednji je za mnoge še vedno uganka. Zaupamo vam, kako ga lahko uporabljate še bolj učinkovito.

1. Izmerite vaš srčni utrip med lažjimi treningi, da se izognite pretreniranosti. Namen lažjih treningov oziroma tekov je, da si opomorete od napornih treningov ali tekem. Če bodo tej teki pretežki, lahko pride do pretreniranosti. Temu se lahko izognete, če boste sledili svojemu srčnemu utripu prav na dan lažjih tekov. Pa poglejmo primer. Recimo, da običajno pretečete 8 kilometrov v 38 minutah s srčnih utripom 150 udarcev na minuto. Potem pa na enem od lažjih treningov ugotovite, da je vaš utrip povišan na, na primer, 160 udarcev na minuto. Povišan utrip v tem primeru je že lahko znak, da ste pretrenirani in bi bilo dobro, če bi kakšen dan ali dva počivali. Pomembno je, da poslušate svoje telo, da bi lahko preprečili morebitne poškodbe in za dlje časa izostali s treningov.

2. Da bi izmerili svoj srčni utrip v času mirovanja, morate to storiti takoj, ko se zbudite. Za natančno zastavitev nivoja treningov, ga namreč tudi morate poznati. A meriti srčni utrip v mirovanju ni lahko, saj se dvigne takoj, ko ustanete iz postelje in to za nekje 10 udarcev na minuto in se poveča, če postane zaskrbljeni, se ustrašite itd. Da bi bil vsaj približno točno izmerjen, ga morate meriti nekaj dni zaporedoma in to takoj, ko se zbudite – in naj vas ne zbudi alarm, saj bo utrip tako le še višji.

3. Za merjenje srčnega utripa ne uporabljajte nikakršnih formul. Vse, ki obstajajo imajo take ali drugačne pomanjkljivosti. Merite jih z merilci srčnih utripov, ki so kar se da natančni.

4. Ne izbirajte srčnega utripa za tekmo na podlagi meritev, ki ste jih opravili med treningi. Raziskave so namreč pokazale, da je utrip med tekmo že sam po sebi višji od tistega, med treningom. Delno je za to krivo vznemirjenje zaradi tekme, zato se tukaj na srčni utrip ne boste mogli zanašati. Če se boste, je velika verjetnost, da boste tekli počasneje. Kaj storiti? Preprost nasvet bi bil poslušajte svoje telo in tecite po občutku!

5. Ne pozabite, da srčni utrip lahko naraste tudi, če ste dehidrirani! Dehidracija namreč povzroči upad volumna krvi, kar pomeni, da se z vsakim udarcem srca prečrpa vse manj krvi. Raziskovalci so odkrili, da naj bi se utrip povečal za 7 udarcev na minuto za vsak 1% izgubljene teže, ki jo povzroči dehidracija.

Prirejeno po: Heart rate monitor how-tos, ki ga najdete tukaj
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ