Kako veste, da ne uživate dovolj kalcija

Kako veste, da ne uživate dovolj kalcija
10.07.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Pomanjkanje kalcija lahko vodi v zdravstvene težave.

Kalcij skrbi za trdnost in zdravje kosti, kjer se tudi povečini shranjuje. Pomaga pa tudi srcu pri črpanju in pošiljanju signalov živčevju, da se lahko vaše mišice krčijo. Zato je zelo pomembno, da ga zaužijete dovolj. Priporočena dnevna količina je 1000 mg, za nosečnice ali doječe mamice pa od 1200mg – 1300mg. Če kalcija ne zaužijete dovolj pa lahko pride do naslednjih zdravstvenih težav.

Pogosto se pojavljajo mišični krči
Ko začne kalcija v telesu primanjkovati se začnejo pojavljati mišični krči v nogah in hrbtu.

Lasje in nohti postanejo šibki
Če imate slabe lase in nohte je to že lahko znak, da vam primanjkuje kalcija, saj je ta pomemben za njihovo moč in rast.

V okončinah se pojavlja mravljinčenje in otopelost
Tudi otopelost ali mravljinčenje sta lahko znaka, da vam primanjkuje kalcija. Slednji je namreč odgovoren za prenos živčnih signalov, ki se, ko ga v telesu primanjkuje, preprosto ne sprožijo.

Srčni utrip postane nereden
Kalcij ima pomembno vlogo tudi pri prenosu živčnih signalov, krčenju mišic, krčenju in širjenju krvnih žil ter tudi pri neustreznem delovanju srca. Trepetanje ali nenavadno bitje srca ali bolečine v prsih so lahko že znak da vam tega minerala primanjkuje.

Na udaru ste za poškodbe kosti
Za stresne frakture in vnetje pokostnice ni vedno krivo preveč teka, temveč kaj lahko tudi pomanjkanje kalcija. Še posebej se to lahko zgodi, ko trenirate več kot običajno. Kalcij se namreč nabira v kosteh in ko ga začne primanjkovati, se možnost za poškodbe kosti poveča.

Da boste vedeli, ali je za vaše težave res kriv manjko kalcija, morate opraviti krvi pregled. Če bo ta res pokazal, da ga imate premalo, ga lahko nadomestite že s hrano, ki ga vsebuje. To so mlečni izdelki, špinača, tofu, itd. Po potrebi pa so na voljo tudi prehranski nadomestki, ki pa lahko negativno vplivajo na vašo prebavo, zato pazljivo.

Povzeto po: 5 signs you are not getting enough calcium, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ