Kako začeti s treningom za moč

Kako začeti s treningom za moč
06.12.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Trening za moč so ključni, če želite teči bolje, okrepiti svoje telo in seveda zmanjšati možnosti poškodb. A kako začeti z njimi?

Poiščite si pomoč
Če niste vešči treningov z utežmi ali težo lastnega telesa je bolje, da si poiščete pomoč. Treninge za moč namreč lahko izvajate v skupinah pod vodstvom trenerja ali sami z osebnim trenerjem. Vsekakor je vadba pod vodstvom strokovnjaka priporočljiva, saj boste vaje tako izvajali pravilno in okrepili vsak del svojega telesa. Če veste, da je kakšen del telesa, ki bi ga še posebej radi okrepili, na primer trup, potem vam priporočamo, da se posvetujete z osebnim trenerjem, ki vam bo pomagal zastaviti ustrezen načrt in vam bo v pomoč tudi pri izvajanju vaj.

Naredite si načrt treningov
Če želite rezultate, boste morali k treningom pristopiti sistematično, in sicer tako, da si sami ali s pomočjo trenerja zastavite, kdaj boste izvajali katere vaje in v koliki ponovitvah.

Začnite počasi
Tudi pri treningu z utežmi se lahko poškodujete, zato tudi tukaj velja opozorilo, da morate začeti počasi, z utežni z manjšo težo. Ko se bo telo na določeno težo navadilo, pa lahko obtežitev dodajate. Kako in kdaj pa vam bo najbolje znal povedati rener.

Kdaj jih izvajati
Mnoge tekače pesti vprašanje, kdaj bo tekaških treningih izvajati še vaje za moč. Če boste izvajali vaje za noge, se tem izognite na dneve, ko boste imeli težje tekaške treninge ali dan po njih. Lahko pa v teh primerih izvajate vaje za roke in trup, saj ti pri teku niso tako obremenjeni kot noge. Sicer pa lahko tek in treninge za moč tudi kombinirate, in sicer ob lažjih in krajših tekaških treningih.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ