Kako zmanjšati učinek alkohola na tek

Kako zmanjšati učinek alkohola na tek
23.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Fabletics/ Facebook

Četudi spijete malo alkohola, ta še vedno lahko pusti posledice na vašem počutju in zmožnosti za tek. Jih je mogoče omiliti? Preverite.

Alkohol ima številne stranske učinke na vaše počutje in delovanje telesa. Med drugim vam lahko pokvari spanec ter začasno zmanjša zmožnost za shranjevanje glikogena, kar je seveda ključno za vašo vzdržljivost. Ker alkohol poveča nivo stresnega hormona kortizola, se lahko povečajo tudi možnosti za nepazljivost in s tem poškodbe. Kako čim bolj zmanjšati negativne učinke

Bodite hidrirani
Alkohol deluje kot diuretik in s tem zmanjšuje nivo antidiuretičnega hormona ter povečuje proizvodnjo urina. Povečano izločanje tekočine pa povečuje možnost za dehidracijo, ki seveda lahko negativno vpliva na vaš tek. Zato pazite, da boste zaužili dovolj vode pred in po pitju alkohola, saj bo to vplivalo tudi na vaše počutje naslednji dan.

Pazite, kaj pijete
Tudi alkohol vsebuje sladkor, ki lahko povzroči, da vam začne nihati krvni sladkor, kar pomeni, da bo nihal tudi vaš nivo energije. Posledično boste seveda težko tekli in sploh počeli karkoli, kar od vas zahteva napor. Zato se, ko se boste odločali, kateri alkoholni napitek popiti, raje izberite suha vina, saj imajo relativno malo sladkorja; izognite pa se pivu in koktejlom, ki vsebujejo več sladkorja.

Elektroliti vam bodo v pomoč
Ne le voda, tudi elektroliti so pomembni, ko govorimo o ustrezni hidraciji. Alkohol namreč spodbuja izločanje teh hranil, ki pa so ključni za ohranjanje ravnovesja tekočine v telesu. Zato je dobro, da ob pitju alkohola občasno popijete tudi napitek z elektroliti. Če ne drugače si enega privoščite pred pitjem alkohola in enega potem, ko z njim zaključite.

Jejte preden kaj popijete
Da upočasnite prehod alkohola v krvni obtok, prej raje kaj malega pojejte ali pa, še bolje, pijačo uživajte ob jedi.

Izogibajte se hitri hrani
Če vam po pitju zadiši hrana, se namesto hitre nezdrave hrane raje odločite za kakšen bolj hranilen obrok. Nezdrava hrana bo namreč zmotila vaš spanec, po zdravi pa boste lažje zaspali in tudi spali. Kaj vam priporočamo? Kos polnovrednega kruha z mandljevim ali arašidovim maslom bo pravi izbor.

Povzeto po: 6 ways to minimise the effects of alcohol on your running, ki je dostopen tukaj.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ