Katere so največje tekaške napake in kako jih odpravite?

Katere so največje tekaške napake in kako jih odpravite?
10.03.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Tekači pogosto naredimo celo morje napak, da se naučimo nekaterih lekcij. Nekaj najpogostejših smo na enem mestu zbrali tudi mi ter vam ob tem podali tudi napotke, ki vam bodo pomagali, da se jim boste v prihodnje izognili.

Prehitro preveč
Ena najbolj pogostih napak je, da si tekači prehitro želimo doseči več, kot v resnici zmoremo, kar pa je lahko tudi razlog za številne poškodbe. Kako to preprečiti? Predvsem z dobrim načrtom vadbe, pa tudi tako, da se na tekmovanja pripravljate tako, da imate do dneva D tudi več mesecev in ne le nekaj tednov časa.

Še na lahkotnih tekih želite preseči sebe
Če boste na dneve, ko bi morali opraviti lahkoten tek tekli prehitro ali predolgo, boste na dneve, ko bi morali imeti težji trening, tega komaj opravili. Zakaj? Ker so lahkotnih teki namenjeni okrevanju in ne dodatni obremenitvi, ki zmanjšuje možnost ustrezne regeneracije telesa in tudi povečuje možnosti za poškodbe. Kaj storiti, da se temu izognete? Na lažje dneve tecite počasneje, vaš utrip naj bo nekje 70-75 % vašega najvišjega, tek pa zaključite tako, da boste še vedno energiči.

Umirite svoje živčke
Pred tekmo nas pogosto premagajo živčki, zato storimo stvari, ki jih ne bi smeli in si tako pokvarimo tako tekmo, kot tudi dosežek. Da se vam to ne bi več dogajalo, se pred dnevom D poskusite čim bolj sprostiti, po potrebi tudi z meditacijo, jogo in vizualizacijo. Tako boste na dan tekme tudi bolj sproščeni, zagotovo pa boste tudi boljše tekli.

Za poškodbe krivite tekaške copate
Tekaški copati niso pravi razlog pravih poškodb. Za te je običajno krivo preveč teka, neustrezna tehika teka ali pa celo kakšno nesrečno naključje. No, če se poškodbe ponavljajo pogosto, pa je dobro, da se pogovorite z zdravnikom, da ugotovite, kaj bi lahko bila težava za ponavljajoče se poškodbe.

Ne prehranjujete se ustrezno
Po teku ne zaužijete manjšega prigrizka, s katerim bi zapolnili glikogenske zaloge in poskrbeli za hitrejšo regeneracijo telesa? Napaka! S tem, ko ne jeste namreč zmanjšujete učinek treninga. To lahko popravite tako, da od sedaj naprej po vsakem treningu v obdobju 45 minut po treningu zaužijete prigrizek, ki je lahko v obliki hrane ali šejka, ki naj vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate, kalorična vrednost pa je lahko okoli 200 kalorij.

S tekom začnete prehitro
Če ste eden/ ena tistih, ki s tekom začnete prehitro, ni nič nenavadnega, če do cilja komaj še pridete. Energijo, ki jo imate namreč tako prehitro potrošite, zato vam je nekje na pol poti zmanjka. Raje začnite počasi in postopoma pospešujte, saj boste le tako lahko iztistnili najboljše iz sebe. Če imate s tem težave, pa se posvetujte s kakšnim tekaškim trenerjem, ki vam bo dal smernice in navodila za to, kako se s to težavo najlažje spopasti.

Tečete poškodovani
Tečete tudi, ko ste poškodovani? Nikar, saj tako poškodbo le poslabšate in še podaljšate čas okrevanja. Lahko pa se tudi zgodi, da poškodbo s tem spremenite v kronično in vam nikoli ne bo dala miru. Zato, ko ste poškodovani, raje ne tecite, kondicijo pa ohranjajte z drugimi športi, ki prizadetega dela telesa ne obremenjujejo.

Slepo sledite načrtom treningom
Res je dobro imeti načrte za treninge in jim slediti, a nikakor ne slepo, saj vam to lahko povzroči tako izčrpanost, kot tudi poškodbe. Da bi se temu izognili, poslušajte tudi sebe in svoje počutje. Če imate predpisan daljši tek, pa ste zanj preprosto preveč utrujeni ali vas še od prejšnjega treninga vse boli, raje počivajte ali pa si privoščite kakšno lažjo aktivnost, ob kateri se boste razgibali in sprostili. Ko se boste spet počutili dobro, pa s treningi nadaljujte, a seveda po pameti.

Obsedeni ste s tekaško uro
Tekaške ure so pri mnogih tekačih nepogrešljiv pripomoček med tekom. A ne postanite tudi njen suženj. Ura naj vam služi med treningi, pomagajte si z njo, da boste dosegali boljše rezultate, včasih pa jo pustite tudi doma in tecite za dušo. Verjemite, tudi to vam bo dobro delo.

Prirejeno po: The 10 Biggest Running Mistakes (and How to Fix Them), ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ