Ko telo "kuri" beljakovine kot gorivo

Ko telo "kuri" beljakovine kot gorivo
09.06.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Nizka vsebnost ogljikovih hidratov v telesu je običajno razlog, da telo kot gorivo uporabi beljakovine.
Se vam je kdaj zazdelo, da ste po teku zavohali amoniak ali pa ste imeli v ustih kovinski okus? To običajno pomeni, da vaše telo med tekom za energijo uporablja beljakovine. Če namreč telesu primanjkuje glukoze, ki je gorivo za mišice, se to po pomoč obrne k beljakovinam. Ob procesu razčlenjevanja beljakovin, ki jih mišice uporabijo kot vir energije, pa telo spremeni amoniak v sečnino. A med vadbo se količina tega znatno poveča, zato se začne kopičiti v telesu. Ker pa je toksičen, ga telo začne odvajati iz telesa s potom in takrat ga seveda zavohate.

Za to težavo je sicer kriva majhna zaloga ogljikovih hidratov v telesu ali visoko beljakovinska prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Beljakovine so sestavljene iz aminokislin in se v procesu metabolizacije lahko delno spremenijo v glukozo kot vir energije delujočim mišicam. Amoniak sicer spada med odpadne produkte te konverzije, a ker ne more biti pretvorjen v urin, da bi se z njim izločil, se poskuša izločiti preko pota. 

To težavo lahko rešite tako, da zaužijete več ogljikovih hidratov in pijete več vode, da izločite amoniak. Ker pa je vonj po amoniaku povezan tudi z boleznimi ledvic in jeter, je dobro, da se o tej težavi pogovorite z zdravnikom. 

Povzeto po: Burning protein as fuel, dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ